Врелина ђавола у Београду: Чарлс Буковски

Култни амерички писац бит генерације који је изградио сопствену репутацију андерграунд бунтовника, Чарлс Буковски, рођен је у немачком градићу Андернаху 16. августа 1920. године. Веома вољен, читан и поштован у Србији (не толико од официјелне књижевне критике колико од своје однеговане публике), Буковски једна од оних личности које су својим особеним, непоновљивим стилом обележиле протекли век.

Врелина ђавола у Београду: Чарлс Буковски Врелина ђавола у Београду: Чарлс Буковски

На вест о пишчевој смрти, 9. марта 1994. аутор Редакције за културу ТВ Београд Бојан Босиљчић почео је припреме за реализацију емисије која би била омаж овом сасвим посебном писцу. Под насловом Врелина ђавола у Београду: Чарлс Буковски, премијерно је емитована емисија у мају 1994. и то није обичан In memoriam рад.

Реч је, наиме, о телевизијском отелотворењу идеје да је Буковски у Београду још шездесетих одржао књижевно вече и то у Дому синдиката. Доследно спроведена нарацијом и сликомта идеја од бизарне поставке полако током 60 минута емисије добија све реалистичније обрисе... Емисија је приказана у официјелној конкуренцији фестивала Prix Futura 1995. у Берлину и Prix Europa исте године у Марсеју.

Двадесет шест година касније, аутор је у сарадњи са рестаураторима Радио-телевизије Србије доснимио мали сегмент који емисију снажније повезује са генерацијама читалаца стасалим после смрти Буковског, док је монтажер Милош Јеж обавио дигиталну рестаурацију слике и звука. Сада, четврт верка касније, на годишњицу рођења америчког блудног сина, пред нама је нова премијера ове емисије.

Песме Чарлса Буковског у амбијенту једног хаотичног београдског унутрашњег дворишта наизуст говори велики глумац Данило Лазовић. О свом доживљају Буковског сведоче Бора Ђорђевић, рок музичар и песник, Флавио Ригонат, преводилац и издавач, док се својих телефонских разговора са Буковским у цик зоре присећа Душан Прелевић, џез певач и писац.

Сниматељ емисије је Милош Митровић, редитељ Предраг Велиновић а сценариста и наратор Бојан Босиљчић.

Чарлс Буковски написао је четрдесетак књига поезије (Песме последње земаљске ноћи, Љубав је пас из пакла, Горећи у води, давећи се у пламену), романе Блудни синХоливудПост офисФактотум... збирке прича (Фотографије из паклаЗабелешке старог покварењака) као и сценарио за филм Барфлај (Винска мушица) редитеља Барбоа Шредера, са Микијем Рурком и Феј Данавеј у главним улогама. По мотивима његових прича из књиге Ерекције, ејакулације, ексхибиције и остале приче о обичном лудилу, снимљен је истоимени филм Марка Ферерија, са Беном Газаром и Орнелом Мути у главним улогама.

Једна од реченица из романа Пост офис, у којем је Буковски описао своје тегобно дванаестогодишње службовање у Пошти Сједињених Држава, гласи: Иако су ноћи биле дуге, године су пролетеле.

Век после рођења, године наших живота настављају да лете, док јединствене реченице и стихови Чарлса Буковског, као у успореном филму, плове око нас. Ова емисија је скроман допринос Радио-телевизије Србије обележавању првог века Буковског на Земљи.

Реприза , 30. јун у 03.,10 и 11:35

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије