Читај ми!

Извучени сви парови прве фазе новог формата Лиге шампиона

Свих 36 екипа добило је своје ривале на жребу Лиге шампиона који је одржан у "Грималди форуму" у Монте Карлу.

Црвена звезда је избегла најтеже ривале приликом жреба који је одржан у нешто другачијем формату, сходно променама у самој организацији такмичења.

Кристијано Роналдо и Ђанлуиђи Буфон били су задужени за одређивање парова, а све је почело од првог шешира у ком су се нашли најбољи европски клубови.

Бранилац титуле Реал Мадрид играће са Борусијом из Дортмунда, Ливерпулом, Миланом, Аталантом, Салзбургом, Лилом, Штутгартом и Брестом.

У другом шеширу било је неколико бивших првака Европе, који ће уз енлески Арсенал бити највећа претња тимовима који су први добили ривале.

Јувентус за који наступају српски репрезентативци Душан Влаховић и Филип Костић за ривале је добио Манчестер сити, Лајпциг, Бенфику, Клуб Бриж, ПСВ, Лил, Штутгарт и Астон вилу.

Звезда се нашла у трећем шеширу, заједно са Динамом из Загреба и имаће прилику да дође до прве победе у елитном такмичењу након тријумфа над Олимпијакосом из 2019. године.

Загрепчани ће се састати са Бајерном из Минхена, Борусијом из Дортмунда, Арсеналом, Миланом, Салзбургом Селтиком, Слованом из Братиславе и Монаком.

Четврти шешир био је састављен од екипа са најслабијим резултатима у претходним годинама, али се и у њему нашло неколико веома квалитетних клубова.

Астон вила - шампион из 1982. године - се вратила у друштво најбољих, а Монако, Ђирона и Болоња би могли да представљају потенцијална изненађења.

До осмине финала два путића

Након завршетка лигашке фазе такмичења осам првопласираних тимова на табели избориће директан пласман у осмину финала и биће касније носиоци пред жреб за ту рунду.

Екипе позициониране од деветог до 24. места мораће да одиграју додатну - плеј-оф рунду, а победници двомеча ће попунити преосталих осам места у осмини финала.

На жребу за плеј-оф рунду носиоци ће бити тимови који су лигашку фазу такмичења завршили између деветог и 16. места, па ће за противника добити једну од екипа које су заузеле позиције од 17. до 24.

Последњих 12, односно тимови који су лигашки део надметања завршили испод 24. места на табели, окончаће свој европски пут, без могућности да се преселе у Лигу Европе или Лигу конференције.

Сви дуели у нокаут фази такмичења, од плеј-офа до полуфинала, играју се у форми двомеча у којем не важи гол у гостима. У плеј-оф рунди и осмини финала носиоци ће играти реванш на свом терену.

Као и до сада, домаћин финала биће унапред одређени град, а ове сезоне је то Минхен. Први пут од 2012. године најважнија утакмица европског фудбала биће одиграна на "Алијанц арени", дому фудбалера Бајерна.

Распоред Лиге шампиона:

Лигашка фаза:
Прво коло: 17-19. септембар 2024.
Друго коло: 1-2. октобар 2024.
Треће коло: 22-23. октобар 2024.
Четврто коло: 5-6. новембар 2024.
Пето коло: 26-27. новембар 2024.
Шесто коло: 10-11. децембар 2024.
Седмо коло: 21-22. јануар 2025.
Осмо коло: 29. јануар 2025.

Нокаут фаза:
Плеј-оф: 11-12. и 18-19. фебруар 2025.
Осмина финала: 4-5. и 11-12. март 2025.
Четвртфинале: 8-9. и 15-16. април 2025.
Полуфинале: 29-30. април и 6-7. мај 2025.
Финале: 31. мај 2025. у Минхену

четвртак, 29. август 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару