ШПА - ЕНГ 2:1 (КРАЈ)
Читај ми!

Енглеска и Холандија у борби за финале Евра – Шпанци чекају ривала

Фудбалери Енглеске и Холандије састају се у полуфиналу Европског првенства у Немачкој. Утакмица почиње у 21.00, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Енглеска и Холандија у борби за финале Евра – Шпанци чекају ривала Енглеска и Холандија у борби за финале Евра – Шпанци чекају ривала

Након Шпанаца, који су постали први учесник финала Евра, други финалиста биће познат после дуела између екипа које су биле део слабије половине жреба.

Енглези су упркос великом мучењу и лошим играма ипак успели да се домогну полуфинала у ком ће само захваљујући статусу и вредности својих играча бити фаворити.

Холандија је из другог плана, после нешто лошије групне, те доста квалитетније нокаут фазе нашла своје место међу четири најбоље екипе.

Утакмица се игра у Дортмунду, а главни судија биће Феликс Цвајер.

Пут Енглеске до полуфинала

Енглези су једину победу у деведесет минута забележили против Србије у првом колу групне фазе. Након тога су четири пута ремизирали, уз само три постигнута гола у регуларном делу тих мечева.

Против Данске су повели, али су на крају морали да брину и о једном боду, док су у сусрету са Словенијом одиграли вероватно и најслабију партију на турниру.

Бруке у осмини финала их је спасао Џуд Белингем маестралним поготком који је сломио Словачку, а Букајо Сака и Џордан Пикфорд били су најзаслужнији за тријумф у сусрету са Швајцарском у полуфиналу.

Холандско подизање форме

Упркос победи након преокрета против Пољске у првом мечу, Холандија није приказала ниво игре коју су њихови навијачи очекивали.

Реми са Французима се са друге стране сматрао позитивним резултатом, али је пораз од Аустрије донео значајан број критика.

Међутим, већ у осмини финала против Румуније, Холанђани су одиграли најбољу партију на турниру и рутински прошли међу осам најбољих тимова, где су после још једног преокрета и много узбуђења избацили Турску.

Велики изазов за Саутгејта

Некадашњи играч Астон виле, Мидлсброа и Кристал паласа је селектор са највише победа на великим турнирима у историји репрезентације.

Међутим, није мали број оних који верују да би Енглеска имала макар један трофеј више да је неко стручнији био на његовом месту у претходном периоду.

Критике су досегле врхунац током првенства у Немачкој на које је Енглеска дошла са најскупљим тимом, као први фаворит. У пет до сада одиграних мечева нису готово ништа показали и све осим освајања такмичења значило би и раскид сарадње између Саутгејта и савеза, што је и он сам најавио.

Осим Џуда Белингема, све остале звезде "Гордог Албиона" су подбациле. Хари Кејн је постигао само два гола и и даље каска за Аланом Ширером као најбољим стрелцем репрезентације на Европским првенствима.

Недостајало је Енглезима креације, одлучности и залагања, а све је мање времена да се то промени. Срећа их је погледала у претходне две утакмице, али је питање да ли ће бити њихов савезник до краја турнира.

Холандија вреба своју прилику

Таленат није био споран, али Куманово умеће и могућност да се одигра на резултат јесу. Мучили су се Холанђани са реализацијом током читавог турнира, али су ипак успели да дођу до најбољег резултата на Европским првенствима још од 2004. године.

Осим сусрета са Француском, свака утакмица "лала" била је изузетно занимљива, пре свега због њихове нападачке опредељености.

Ривали су имали великих проблема да одговоре на њихову брзину и одлично кретање, а истакао се Коди Гакпо, чији је четврти погодак на турниру постигнут против Турске ипак преиначен у аутогол.

Без обзира на то, за Холанђане је најважније да су постепено подизали форму како је турнир одмицао и да у најбољем могућем тренутку дочекују полуфинале.

Куман је нарочито својим вођењем утакмица и правовременим изменама показао да је спреман да поведе екипу до финала и покуша да Холандији донесе другу титулу шампиона Европе, након тријумфа 1988. године.

Досадашњи сусрети

На већ поменутом првенству 1988. године које су Холађани освојили, били су у групи заједно са Енглеском, коју су прилично лако савладали са 3:1. Брајан Робсон је био стрелац за Енглезе, док је Марко ван Бастен са три поготка био најзаслужнији за тријумф своје екипе.

На Светском првенству четири године касније одиграли су утакмицу без голова, да би на Евру 1996. "Горди Албион" убедљиво победио са 4:1. Алан Ширер и Теди Шерингем постигли су тада по два гола, док је Патрик Клајверт био стрелац за Холандију. Герет Саутгејт био је штопер Енглеске на том дуелу.

Последњи пут две репрезентације су се састале мечу Лиге нација 2019. године, а Холандија је тријумфовала након продужетака са 3:1 головима Матијаса де Лихта, Квинсија Промеса и аутоголом Кајла Вокера. Једини погодак за Енглеску постигао је Маркус Рашфорд.

Претходно су углавном били ривали на пријатељским сусретима.

Изјаве тренера

Селектор Холандије Роналд Куман изјавио је да његову екипу очекује историјски дуел.

"У среду нас очекује велика ноћ и дуел између две велике нације. Биће то ноћ за памћење. Уколико дођемо до финала, желео бих да се састанемо са Шпанијом, због тога што смо већ играли са Француском. Међутим, прво морамо да се што боље припремимо за полуфинале", рекао је Куман.

Саутгејт је рекао да је Холандија најквалитетнији ривал у досадашњем току турнира.

"Нема сумње да је Холандија квалитетнија од осталих екипа с којима смо играли до сада. Стога ћемо имати мање простора за грешку. Играмо треће полуфинале на великим такмичењима и управо та константност нам је потребна како бисмо направили корак даље и дошли до трофеја", изјавио је Саутгејт.

Статистика

Обе екипе ће покушати да се домогну другог финала Европског првенства у својој историји.

До сада су се састајали 22 пута. Холандија има седам, а Енглеска шест победа, док је девет пута било нерешено.

Ни једни ни други се не могу похвалити добрим учинком у полуфиналима. Холандија је пет пута била међу четири најбоље селекције и само једном се пласирала у финале – онда када је освојила турнир. Те 1988. године су у полуфиналу са 2:1 савладали Западну Немачку. Претходно су 1976. године изгубили са 3:1 од Чехословачке, а боља је била и Данска након пенала 1992. године. Пенали су им пресудили и против Италије 2000. године, а последњи пут их је надиграла Португалја 2004. године.

Што се Енглеза тиче, три пута су се налазили у полуфиналима, а само једном су прошли даље и то на претходном првенству када су победили Данску. Претходно их је 1996. године победила Немачка након пенала, а када су се први пут нашли у полуфиналу, изгубили су од Југославије 1968. године са 1:0.

На осам од претходних 11 утакмица Енглеске у нокаут фази Евра играни су продужеци.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару