ШПА - ЕНГ 2:1 (КРАЈ)
Читај ми!

Европа чека новог фудбалског владара - Шпанија и Енглеска у финалу Евра

Фудбалске репрезентације Шпаније и Енглеске састаће се у финалу Европског првенства у Немачкој. Дуел у Берлину почиње у 21.00 уз директан пренос на Првом програму РТС-а. На нашем сајту читајте коментаре, анализе и пратите најзанимљивије детаље меча.

Европа чека новог фудбалског владара - Шпанија и Енглеска у финалу Евра Европа чека новог фудбалског владара - Шпанија и Енглеска у финалу Евра

Европско фудбалско првенство дошло је до краја - 24 екипе надметале су се у групној и нокаут фази, а после месец дана остале су два најбоља. Шпанија и Енглеска одиграће меч након кога ће бити познат нови шампион Старог континента. Шпанија тражи рекордну четврту титулу, док Енглеска жели први трофеј европског шампиона.

Шпанија је једна од две најуспешније репрезентације у историји Европе са три титуле, колико има и Немачка, а без сумње, циљ им је да остваре трећи тријумф на последњих пет турнира. Енглеска је, у међувремену, стигла до другог узастопног финала и нада се да ће освојити трофеј први пут пошто је изгубила на пенале од Италије на Вемблију 2021. године.

Обе екипе су у полуфиналним дуелима победиле ривале са 2:1. Шпанија је испратила Француску кући, после меча Минхену 9. јула захваљујући головима Данија Олма и пре тога Ламина Јамала - што га чини најмлађим стрелцем у историји европских првенстава. 24 сата касније, гол резерве Олија Воткинса у финишу меча донео је Енглеској победу против Холандије у Дортмунду, а Хари Кејн је био прецизан са беле тачке у првом полувремену.

"Финале се не игра, већ побеђује"

Изјава Жозеа Муриња у којој је после тријумфа са Интером у Лиги шампиона рекао да се финале не игра, већ побеђује, савршено осликава значај и притисак који носи последњи меч Европског првенства.

У таквој утакмици није довољно само учествовати, већ је потребно надмашити противника и изаћи као победник. У финалу између Шпаније и Енглеске, тај победнички менталитет играча биће подједнако важан као и статистички и аналитички подаци током меча.

За многе љубитеље фудбала, Шпанија је била најбоља екипа током целог турнира, придобила је навијаче широм Европе узбудљивим нападачким стилом игре који спаја искуство ветерана оличено у Родрију и Алвару Морати са великим потенцијалом и талентом фудбалера као што су Ламин Јамал и Нико Вилијамс.

На путу Шпанцима до титуле првака Европе, као последња препрека стоји Енглеска - екипа која је показала висок ниво зрелости. Последњи погодак, пре финала, демонстрирао је снагу играчког кадра којим располаже тренер Герет Саутгејт. Све утакмице у нокаут рунди Енглези су почињали такорећи из минуса и успевали су да преокрену резултат на крају. То учвршћује одлучност и самопоуздање тиму уочи дуела против Шпаније.

Неколико шпанских играча је или играло са Џудом Белингемом, или су покушавали да га зауставе у дресу Реал Мадрида. Биће занимљиво гледати покушаје фудбалера Луиса де ла Фуентеа у циљу минимизирања његовог утицаја у игри Енглеске.

С друге стране, Шпанија је изузетно технички прецизна екипа, не би било исправно истаћи једног играча, али би било поштено рећи да је подједнако добра на свим деловима терена, уосталом то говори и гол разлика од 13 датих и само три примљена гола на турниру.

Међусобни сусрети финалиста

Селекције Шпаније и Енлеске одиграле су 27 међусобних сусрета. Шпанија је победила 10 пута, а Енглеска је однела три победе више. Екипе су четири пута одиграле реми. Шпанци су постигли 32 гола, а Енглези 45 погодака.

Први дуел тимови су играли 15. маја 1929. године у Мадриду, а Шпанија је победила са 4:3 у пријатељском сусрету. Последњи меч, екипе су одиграле у Лиги нација 2018. године, Енглеска је победила са 3:2 у Севиљи.

Енглезима и Шпанцима ће ово бити трећи меч на Европском првенству, а Енглеска је је тријумфовала у претходна два. 

У групној фази 1980. године Енглеска је у Напуљу победила Шпанију са 2:1. Финалисти Евра су и 1966. године играли меч, у осмини финала на Вемблију, где је Енглеска победила на пенале након нерешеног меча без голова.

Састали су се два пута и на Светском првенству - 1950. Шпанија је победила 1:0 у групној фази у Рио де Жанеиру, а 1982. одиграла је нерешено без голова на Сантјаго Бернабеуу у другој групној фази.

Дуел Шпаније и Енглеске у финалу Европског првенства у Берлину почиње у 21.00 уз директан пренос на Првом програму РТС-а. На нашем сајту читајте коментаре, анализе и пратите најзанимљивије детаље меча.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару