Да ли нам кафа продужава живот
За многе од нас јутра почињу испијањем шољице кафе. То је посебан ритуал и у деловима света названим плаве зоне. Становници ових зона уз кафу пију воду, чај и вино.
Како су потврдиле научне студије, кафа може и да нам дода године. Иако је кафа често тема о којој се жестоко расправља, показало се да има многе здравствене предности. Већина стогодишњака у регионима плавих зона пије до две или три шољице црне кафе дневно.
Америчко удружење за срце открило је да је конзумирање кафе, и са кофеином и без кофеина, повезано са мањим ризиком од укупне смртности. Друге студије потврђују да људи који пију кафу живе дуже од оних који је не пију и да имају мањи ризик од ране смрти.
Како су потврдиле научне студије, кафа утиче на очекивани животни век и опште здравље.
Обезбеђује есенцијалне антиоксидансе
Кафа слична вину Cannonau са Сардиније јесте лиснато зелено поврће у виду бобица које садржи полифеноле који су ефикасни у неутрализацији слободних радикала и помажу у превенцији неких болести.
У студији коју је објавио The Journal off Nutrition, напици као што су кафе и вина смањили су ризик од хроничних дегенеративних болести. За већину Американаца, кафа даје више од обичне енергије – то је извор дневне дозе оксиданаса.
Кафа побољшава расположење
Постоји јака веза између кафе и нашег расположења, посебно код женског дела популације.
У студији коју је објавио Archives of Internal Medicine, истраживачи су открили да жене које пију две до три шољице кафе са кофеином дневно имају 15 одсто мање шансе да постану депресивне током периода од 10 година. Студије су показале да пацијенти са депресијом умиру у просеку пет година раније од оних без дијагнозе депресије. Они такође истичу губитак и недостатак продуктивних, здравих година.
Може да смањити упалне процесе
Иако кафа није магични лек против старење, она има директне предности које могу допринети укупном здравом животу и мањем ризику од болести повезаних са старењем проузрокованих упалом. Студија коју је објавио European Journal of Neurology открила је да је унос кофеина из кафе повезан са знатно мањим ризиком од Алцхајмерове болести.
Кафа смањује ризик од дијабетеса типа 2.
Стогодишњаци у регионима плавих зона живе дуго, углавном без срчаних болести, гојазности и дијабетеса. Њихова исхрана је богата биљном храном богатом хранљивим материјама која подржава здрав живот, али такође свакодневно конзумирају кофеин. У студији коју је објавила ЈАМА, редовна конзумација кафе, посебно кафе са пуним кофеином, повезана је са мањим ризиком од дијабетеса типа 2.
Може смањити ризик од рака простате
У студији коју је водила Харвардска школа јавног здравља, истраживачи су открили да мушкарци који пију кафу и конзумирају и кофеинске и бескофеинске сорте имају мањи ризик од развоја рака простате. Учесници који су највише конзумирали на крају су имали 20 посто мањи ризик од осталих учесника. Рак простате је најчешћа врста рака код Американаца после рака коже.
Многи стручњаци препоручују француску пресу или методу преливања, јер захтева најмању обраду и задржава укус кафе и антиоксидансе.
Наравно, не треба веровати да је кафа тај чаробни напитак који продужава живот.
Стручњак за дуговечност и сарадник у часопису Национална географија Ден Буетнера издвојио је специфичну врсту кафе названу „икарија” или турска кафа.
Уобичајено испијање кафе повезано је са продуженим животним веком, захваљујући приличној количини антиоксиданаса, као и кофеина и тригонелина, који могу да подрже когнитивно функционисање.
„Кафа се прво меље, па се прокува, а тај процес извлачи уља и полифеноле који су добри за срце”, истиче Ден Буетнер.
Коментари