Читај ми!

Пензија у четрдесетој – животни концепт „штедљивих"

Многи људи сањају о финансијској независности. Такозвани фругалисти желе брзо да стекну богатство. Да би то урадили, штеде и улажу сваки цент. Да ли је ово само за оне који добро зарађују?

Флоријан Вагнер такође сања да буде финансијски независан. Он припада растућем покрету супер-штедиша. Овај 37-годишњак отворено прича о новцу и рачуна: тренутно издваја 4.500 евра месечно, уз нето приход од 6.000 евра. Дипломирани инжењер покренуо је приватни бизнис и може себи приуштити тако високу стопу уштеде.

Пре неколико година, Вагнер је сазнао за тренд штедљивости и преиспитао своје месечне трошкове и кренуо да штеди: „Возио сам се бициклом на посао уместо да идем метроом, увече сам кувао за себе, обављао недељне куповине и више нисам јео донер и пицу сваки други дан“.

Коначно, Вагнер је напустио добро плаћен посао и започео сопствени бизнис. „Толико сам побољшао квалитет свог живота", каже 37-годишњак. То је оно што је штедљивост.

Новац се слива у фондове, обвезнице, некретнине

Али само одрицање није довољно. Фругалисти улажу велики део свог прихода, на пример, у берзанске фондове као што су ЕТФ. Често такође покушавају да више ризикују, односно улажу у обвезнице или некретнине.

Штедљивост је концепт живота који потиче из САД. Блогери попут Mr. Money Mustachea су то обзанили. Пре више година Канађанин је описао како је успео да се пензионише са 30 година.

Током финансијске кризе 2008. године, FIRE покрет (Financial Independence, Retire Early) добијао је све више следбеника и ширио се и у Немачкој. Свако ко је уштедио 25 пута више од годишњих трошкова сматра се финансијски независним.

Стопа штедње до 70 посто

По правилу, стопа штедње фругалиста је 60 до 70 одсто. Поређења ради: У Немачкој људи у просјеку штеде око једанаест процената својих прихода. Многи људи више пак не могу ништа оставити по страни.

Критика је стога да је штедљивост само за оне који зарађују више. „Ако зарађујете само 1.800 евра, нећете моћи да уштедите половину јер ће огроман део да оде на кирију", каже Томас Кел са платформе Финанцфлус.

Животне околности се често мењају до тренутка када одете у пензију у 40-им или 50-им годинама, каже Кел. Колико је циљ реалан, свако мора сам да израчуна. „За већину људи трошкови неизбежно расту", каже финансијски инфлуенсер. Деца, куповина куће или дуготрајна болест: стопа штедње се може брзо променити.

Да ли и ви желите да се одрекнете свог одмора?

Финансијски стручњаци такође указују на опасност од повлачења средстава. Ако цене акција падну непосредно пре планираног одласка у пензију, рано пензионисање би могло бити у опасности. Стога је важно имати добар план.

Према сопственим изјавама, Флоријан Вагнер је до сада нагомилао богатство од 480.000 евра. Међутим, он је донекле одступио од свог циља да се повуче са 40 година.

Жели да настави да ради, али само онолико колико жели – и то без да пропусти одмор или посету ресторану. „Никад не доносим ограничавајуће одлуке. Увек размишљам у себи, шта ако сутра погинем у несрећи, онда не желим да жалим ни за чим", каже Вагнер.

Одржавање концепта штедљивости илити фругализма на дуге стазе највећи је изазов за многе. Јер, врло мали број људи постаје финансијски независан преко ноћи .

среда, 28. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару