Читај ми!

Да ли су домови за старе погодни за смештај дементних особа

Када је право време да потражите услуге старачких домова? Идеално би било да се стара и дементна особа пресели у дом за старе док је још у стању да схвати и прихвати промену средине, ново окружење и нове људе око себе.

Да ли су домови за старе погодни за смештај дементних особа Да ли су домови за старе погодни за смештај дементних особа

Деменција је болест која углавном погађа особе трећег, оног најстаријег животног доба. Ову болест изазивају промене у мозгу, биохемијске, хистолошке и мотрфолошке и она се јавља најчешће као нуспојава природног процеса старења. Одликује се постепеним, али неумитним губитком менталних способности. Резултат ослабљених менталних способности је губитак памћења, промене личности и неспособност социјалног општења. Да не би било забуне – ову болест не треба доживљавати као нормалан, саставни део старења јер она то није.

Старачки домови представљају један од видова помоћи у овим ситуацијама. Ако се у договору са породицом одлучите за услуге старачког дома који у оквиру својих услуга има и бригу о особама са оваквим проблемима, треба изабрати специјализовани старачки дом који посебно води рачуна о особама са деменцијом. У оквиру домова за старе они би требало да имају посебну негу.

Нису све старе особе развиле деменцију у позним годинама. Одређени органски узроци код деменције доводе до прогресивног и коначног пропадања већине интелектуалних способности и виших менталних функција као што су мишљење, говор, памћење, учење, машта, интелигенција сама по себи. Све ово доводи до поремећаја и промене личности који се одржава на социјалне аспекте живота. Старачки домови у односу на степен деменције корисника услуга уређују и социјалне аспекте дружења унутар дома за старе.

Како препознати прве симптоме деменције?

Потребно је да поведете рачуна да ли је ваша драга стара особа постала дезоријентисана. Ако није у стању да се снађе у свом кварту или делу града, ако се изгуби у супермаркету у који је свакодневно одлазила сваког дана, то је један од првих показатеља. Има их још. Уколико не може да се сети шта се догађало у току дана, али зато изванредно описује своје детињство, то је знак губитка краткорочног памћења.

Обратите пажњу да ли је стара особа у стању да испланира своје активности и да их спроведе. То подразумева да је потребно да проведете више времена са старом особом у случају да не живите у истом домаћинству. И у овом случају не мора да се разматра одлазак у старачки дом.

Међутим, ако се речник мења, заборављају се речи које се свакодневно користе. Примећујете ли нагле промене расположења? Рутински послови и активности постају претешки за свакодневно обављање. У току дана често нешто тражи јер не зна где је оставила – кључеве, новине, шољу, наочаре. Могуће је да почиње да спава знатно дуже него што је то било уобичајено. Апатија, губитак воље и мотивације за свакодневицом, дружењем, социјалним контктима.

Уколико и даље нисте сигурни да ли је баш деменција у питању, обратите се лекару специјалисти за помоћ и дијагностиковање проблема на које наилазите не бисте ли што боље могли да помогнете својој драгој старој особи. Могуће да ће већ тада доктори дати препоруку да се обратимо и потражимо неки од адекватних старачких домова.

Када је дијагноза деменције постављена од стране лекара специјалисте, треба да се колико је то могуће, припремите на даљи ток болести. Како време буде пролазило, дементна особа ће све више зависити од туђе неге и помоћи.

Још једна од главних услуга које пружају старачки домови

У оквиру старачких домова имамо специјално обучено особље које је посебно посвећено особама са оваквим проблемима. Промене личности често доводе до апатије и незаинтересованости за активности које су биле извор радости и уживања не тако давно. Такође се дешава да дементне особе постану сумњичаве и чангризаве, заједљиве па је свака комуникација са њима у најмању руку отежана.

У каснијој фази болести дементни болесници више нису у стању да препознају своје најближе чланове породице или пријатеље. Неминовно ће доћи и до губљења рефлеса када ће им бити потребан надзор без престанка.

Када је право време да потражите услуге старачких домова?

Идеално би било да се стара и дементна особа пресели у дом за старе док је још у стању да схвати и прихвати промену средине, ново окружење и нове људе око себе.

Савремени домови за старе су угодна места за живот својих корисника. Опремљени су модерном медицинском опремом и обезбеђују двадесет четворосатни надзор корисника од стране медицинског особља које запошљавају. Особље старачких домова је стручно оспособљено за пружање свакодневне неге и помоћи сваком свом кориснику индивидуално.

Запослени у домовима за старе осим обавезне медикаментне терапије спроводе и друге видове терапеутског рада са својим корисницима да би успорили напредовање деменције колико год је то могуће, кроз многобројне активности које служе тој сврси. Стручна обука особљу старачких домова омогућава да пропознају све фазе и помаке деменције као болести те да своју комуникацију са корисницима прилагоде у најбољој могућој мери.

Важно је да се корисници осећају сигурно и безбедно у домовима за старе у којима се налазе а професионални однос запослених то им и омогућава. Однос поштовања и поверења је од пресудне важности када је у питању нега дементних болесника.

Заблуда је да таквим болесницима друштво није потребно. Сваки иоле искусан неговатељ може посведочити колико се дементним болесницима стање поправило проводећи време у старачком дому у друштву вршњака, уз разне активности које им стоје на располагању у сваком лиценцираном дому за старе особе.

Mirandre.com је сајт који вам пружа преглед лиценцираних установа и старачких домова са свим својим услугама да бисте лакше одаблрали ону најбољу за своју вољену стару особу. Посветите више времена и уз помоћ mirandre.com потражите и из обиља издвојите баш онај старачки дом који ће се будућем кориснику највише допасти. Помоћи ће вам многобројне фотографије уз које ћете се боље упознати са околином домова, унутрашњим уређењем, активностима које се у њима организују, специфичностима везаним за поједине старачке домове које вам при избору умногоме могу помоћи. Дозволите да вам се помогне, Mirandre.com

петак, 23. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару