Један од астронаута који су осам месеци провели на МСС хоспитализован, али у је у „стабилном стању“, саопштено из НАСЕ

Три астронаута Америчке свемирске агенције НАСА и један руски космонаут неочекивано су пребачени у медицинску установу на Флориди уместо да се врате у своју матичну базу у Хјустону након што су у петак рано ујутро капсулом „Спејс Икс Кру драгон“, приспели са Међународне свемирске станице.

Један од астронаута из посаде-8 који су провели осам месеци на Међународној свемирској станици задржан је у болнице због „одређених медицинских проблема“, док су остала тројица одлетела у Насин свемирски центар „Џонсон“ у Хјустону после лекарских прегледа у болници у близини места пада капсуле у Мексичком заливу.

Званичници Насе нису изнели никакве детаље о члану посаде који је задржан у болници.

„Како бисмо заштитили медицинску приватност члана посаде, неће се објављивати специфични детаљи о стању или идентитету појединца“, наводи се у саопштењу Шерил Ворнер, шефице информативне службе Насе.

„Један астронаут који је остао у медицинском центру је у стабилном стању ради опсервације као мера предострожности“, наводи се у саопштењу.

Четворочлана посада, која је провела скоро осам месеци на Међународној свемирској станици пре него што је слетела у Мексички залив у петак у 3:29 ујутро по источном времену, имала је „безбедно спуштање и опоравак“, саопштено је из Насе у петак ујутро.

Четири члана посаде – укључујући Насине астронауте Метјуа Доминика, Мајкла Барата и Џинет Епс и Александра Гребенкина из руске свемирске агенције Роскосмос били су чланови посаде-8 чине особље посаде-8, рутинске мисије на Међународној свемирској станици коју је „Спејс Икс“ извео у име Насе.

Сва четири астронаута виђена су како се смеју и машу док су излазили из капсуле „Кру драгон“ и укрцавали се на брод за опоравак, како је могло да се види у директном преносу.

Повратак посаде-8

Обимне медицинске контроле су рутинске након дуготрајних мисија у свемир. А боравак посаде-8 био је нешто дужи од већине астронаута који су путовали до свемирске станице и трајао је 235 дана. Рутинска путовања обично трају отприлике пет до седам месеци.

Тим посаде-8, који је лансиран у свемир 4. марта, суочио се са више одлагања повратка кући из бројних разлога. Међу препрекама на путу биле су промене распореда у вези са проблемима са Боинговом свемирском летелицом „Старлајнер“, која је превезла двоје насиних астронаута до свемирске станице на пробном лету у јуну, али због квара на њиховој летелици одлучено је да се њоме не враћају на Земљу.

Наса је на крају одлучила да врати Боингову свемирску летелицу празну и преместила је Старлајнерове астронауте у мисију „Спејс Икс посада-9“, одлажући лансирање те мисије, а тиме и повратак посаде-8.

Додатна кашњења такође су одложила повратак астронаута посаде-8 на крај октобра.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи