Читај ми!

Отишли у свемир на осам дана, а изгледа да ће остати осам месеци

Када су двoje америчкih астронаута полетела на пробну мисију на Међународну свемирску станицу 5. јуна, очекивали су да ће се вратити кући за неколико дана. Али ствари нису баш ишле по плану.

Отишли у свемир на осам дана, а изгледа да ће остати осам месеци Отишли у свемир на осам дана, а изгледа да ће остати осам месеци

Бари Буч Вилмор и Сунита Вилијамс су 5. јуна полетели са Земље ка Међународној свемирској станици (МСС), и још увек лебде високо изнад Земље два месеца касније.

Пар – који је заглавио на неодређено време – сада се суочава са могућношћу да у потпуности пропусте лето, па чак и да проведу Божић и Нову годину у свемиру.

Вилмор (61) и Вилијамсова (58) летели су свемирском летелицом „Боинг Старлинер“ до Међународне свемирске станице. Био је то први лет те летелице са посадом и био је тест осмишљен да се види како „Старлајнер“ ради пре него што почне његова редовна употреба.

Проблеми су се, међутим, појавили већ код полетања, између осталог, дошло је до цурења горива у погонском систему и гашење неких потисника.

Дакле, мада су безбедно стигли до свемирске станице, биће им потребан алтернативни начин транспорта да се врате кући ако „Старлајнер“ не буде оспособљен за безбедан повратак на Земљу.

На брифингу за новинаре у среду, званичници Насе рекли су да нису донете коначне одлуке када су у питању наредни кораци.

„Наша главна опција је да вратимо Буча и Суни на 'Старлајнеру'“, рекао је Стив Стич, менаџер Насиног програма комерцијалних тимова. „Међутим, урадили смо детаљну анализу и планове како бисмо били сигурни да имамо отворене и друге опције.“

Једна од опција која се разматра, рекли су, јесте да се двоје астронаута придруже мисији која би требало да буде лансирана на МСС у септембру и да се врате на Земљу са том мисијом у фебруару 2025.

Тај лет до свемирске станице обавиће летелица Спејс Икса „Кру драгон“. Првобитни план је био да четири члана посаде буду на броду, али два седишта могу да остану празна ако је потребно.

Према том плану значи да би астронаути провели више од осам месеци – уместо осам дана – на Међународној свемирској станици (ИСС).

Ако се астронаути врате „Кру драгоном“, летелица „Старлајнер“ би била враћена на Земљу без посаде, под компјутерском контролом.
Званичници Насе рекли су да би могло потрајати недељу дана или више да се донесе коначна одлука.

Кен Боерсокс, Насин директор свемирских операција, рекао је новинарима да су се шансе за повратак „Старлајнера“ без посаде „мало повећале у зависности од тога како су се ствари одвијале у последњих недељу или две“.

„Зато пажљивије разматрамо ту опцију како бисмо били сигурни да можемо да се носимо са њом.“

Коришћење летелице Спејс Икса за повратак астронаута био би велики ударац за Боинг, који је годинама покушавао да се такмичи са овом компанијом и њеним искусним „Кру драгоном“.

Раније ове недеље, НАСА је користила ракету Спејс Икса да испоручи више хране и залиха на МСС, укључујући додатну одећу за два астронаута.

Прошлог месеца, на кратком брифингу за новинаре, пар је рекао да су „апсолутно сигурни“ да ће се безбедно вратити и да је „Старлајнер“ био „заиста импресиван“.

Ово је трећи боравак на МСС-у за госпођу Вилијамс, пензионисаног пилота морнаричког хеликоптера, док је господин Вилмор бивши пилот борбеног авиона који је већ два пута био у свемиру.

„Били смо веома заузети овде горе, директно интегрисани у посаду“, рекла је Вилијамсова током недавног обраћања новинарима.

„Осећам се као да сам се вратила кући. Добар је осећај лебдети около. Добар је осећај бити у свемиру и радити овде са тимом Међународне свемирске станице", додала је. „Дакле, сјајно је бити овде горе."

Боинг се надао да ће прва мисија „Старлајнера“ утрти пут за редовну употребу његове капсуле за мисије до и са Међународне свемирске станице. Спејс Иксов „Кру драгон“ је одобрен за Насине мисије од 2020.

Иако ће астронаути провести много више времена у свемиру него што су првобитно планирали, има оних коју су боравили много дуже изнад површине Земље.

Рус Валери Пољаков провео је 437 дана у свемиру на свемирској станици „Мир“ средином деведесетих.

Прошле године, Френк Рубио се вратио са МСС после 371 дана, што је најдуже време које је Американац провео у свемиру. А Рус Олег Кононенко, такође тренутно на МСС-у, прва је особа која је провела више од хиљаду дана у свемиру током своје каријере.

У својим обраћањима и интервјуима, двоје астронаута су били оптимистични у вези са својом ситуацијом. „Не жалим се што смо овде још неколико недеља“, рекла је Вилијамсова прошлог месеца.

Како ствари стоје, ово двоје астронаута ће можда бити тамо још много недеља.

четвртак, 08. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару