Читај ми!

Летелица „Спејс Икса“ успешно лансирана, помоћни део ракете ухваћен роботичким рукама

Ракета „Старшип“, компаније „Спејс Икс“, кренула је на пробни лет који треба да се заврши контролисаним падом у воде Индијског океана. Помоћни део ракете који се вратио на место лансирања ухватио је робот, то јест две огромне механичке руке.

Летелица „Спејс Икса“ успешно лансирана, помоћни део ракете ухваћен роботичким рукама Летелица „Спејс Икса“ успешно лансирана, помоћни део ракете ухваћен роботичким рукама

Висока скоро 121 метар, летелица „Старшип“ полетела је са југа Тексаса, у близини мексичке границе. Прелетела је изнад Мексичког залива и наставила ка крајњој дестинацији која је тачка у води код Аустралије.  

„Старшип“ је кренуо на пут ка месту у Индијском океану које се налази западно од Аустралије, где ће покушати да се врати у атмосферу, након чега је планирано слетање у воду.

На око 74 километра од Земље помоћни део „Старшипа“, такозвани бустер, одвојио се и вратио на место одакле је ракета лансирана.

Две џиновске роботске руке причвршћене за лансирни торањ успешно су ухватиле бустер при слетању

Ово је дан за улазак у историју инжењерства“, рекла је Кејт Тајс из Спејс Икса“, из седишта компаније у Хоторну у Калифорнији.

Како је раније најављено из „Спејс Икса“, и бустер и лансирни торањ морају бити у добром, стабилном стању. У супротном ће завршити у Мексичком заливу као и претходни помоћни делови „Старшипа“. Процењено је да је све спремно за безбедно хватање и све је заиста и прошло како треба.

Ово је пети пробни лет летелица „Старшип“. Четири ракете су на крају уништене или убрзо након полетања или док су урањале у море. Претходни покушај, у јуну, био је најуспешнији до сада, јер се лет завршио без експлозије.

недеља, 13. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи