Читај ми!

Gamescom: раст индустрије игара се успорава

Gamescom, највећи светски сајам видео-игара, одржава се од среде до недеље у Келну – у време кад се многи мањи студији суочавају са великим проблемима. Посебно у Немачкој.

Gamescom: раст индустрије игара се успорава Gamescom: раст индустрије игара се успорава

Gamescom је требало да буде његов велики тренутак – као шеф немачког студија Suspicious Games, Денис Квазијер желео је да представи свој Пројект Waldkauz, авантуристичку игрицу са чудовиштима и херојима. Његов тим је радио на томе три године, а Баварски фонд за филм и телевизију обезбедио је за то готово 100.000 евра подстицаја.

Међутим, убрзо је уследило горко сазнање. „Новац је био потрошен, а почетак продаје није био ни на видику“, присећа се 33-годишњак. „Нисмо могли да останемо солвентни ни уз наруџбине из других студија за неке друге послове.“ У пролеће је његов студио прекинуо са радом.

И тако ове среде (21. август) почиње највећи светски сајам рачунарских игара Gamescom у Келну. На њему излаже 15 одсто више излагача него прошле године – укупно 1.400 из 64 земље. Али, Квазијеров студио није међу њима.

Мале фирме у проблемима

Затварање његове фирме није изолован случај: минхенски студио Mimimi недавно је издао своју игру Shadow Gambit: The Cursed Crew и затим престао с радом. То је била „последња игра“ Mimimija, саопштили су.

И фирме Flying Sheep из Келна, Piranha Bytes из Есена и Threaks из Хамбурга нашле су се у сличним проблемима. Студио Threaks, основан 2009. године, који је током година добио бројне награде за игре као што је на пример Retro Invasion, објавио је да је „забава готова“. Након врхунца током пандемије, потражња је пала, а веће камате на кредите и повећани трошкови рада отерали су инвеститоре.

Раст се успорава, перспективе има

Подаци савеза Game показују успоравање раста индустрије рачунарских игара. Број компанија је у Немачкој 2021. године порастао за 20 одсто, на укупно 749, док је 2023. године раст износио 15 процената, досегнувши 908 фирми. Средином 2024. било је 948 твртки, што је раст од само четири одсто у односу на претходну годину. Број запослених у развојним студијима и издавачима у Немачкој износи 12.408, што представља раст од 3,5 процената за годину дана. Поређења ради, 2023. године забележен је раст од седам одсто.

Ипак, генерално гледано, индустрија игара, упркос осцилацијама, и даље је перспективна. Техничке могућности се побољшавају, потражња расте – много се игра на конзолама, рачунарима и паметним телефонима. Године пандемије биле су године успона за ту индустрију – људи су много времена проводили код куће, па су више и куповали све што је потребно за дигитално играње.

Приход од игара и хардвера порастао је 2020. године за 32 одсто, а 2021. за 17 процената. Касније је раст успорен, а сада је у минусу. У првој половини 2024. приход је пао за осам одсто.

Мали немачки удео у индустрији игара

Немачка развојна сцена добија само мали удео у том послу тешком милијарде, отприлике пет одсто прихода отпада на игре развијене у Немачкој. Већи део тог колача добијају велике компаније као што је нпр. Ubisoft ("Anno 1800"), међународни концерни – често с јаким локацијама у Немачкој.

Међутим, постоји само неколико већих студија који су у немачком власништву, попут фирме Crytek из Франкфурта с игром Hunt: Showdown 1896.

А ту је и много малих студија.

Фирмама са страним власницима је боље

Фирма Deck 13 из Франкфурта са 90 запослених, развијала се веома стабилно, каже генерални директор Ларс Јансен. „Наша француска матична компанија PulluP Entertainment даје финансијску сигурност, омогућавајући нам развој пројеката у вишемилионским износима.“ Јансен истиче да фирма не планира смањење броја запослених, већ чак „веома умерен раст“. Додаје да тренутно веома пажљиво управљају ризицима с обзиром на опште тржишне услове.

И док Deck 13 стоји релативно добро, захваљујући матичној компанији из Француске, мали независни студији су у проблемима. Бивши шеф фирме Suspicious Games Квазијер признаје да је било предвидљиво да ће се тржиште консолидовати након врхунца пандемије. „Надали смо се да ћемо преживети кад дође до пада – нажалост, та нада се није испунила“, каже Квазијер. Он сада ради у студију Pixel Maniacs.

Забринутост у бранши

У савезу Game забринути су због тих трендова. Истиче се да су услови у другим земљама, попут Француске и Канаде, повољнији. Одлука је немачког Министарства привреде да у мају 2023. обустави прихватање захтева за пружање подршке и нови захтеви вероватно неће бити могући до почетка 2025. У савезу оцењују да је то „велики недостатак“.

За 2024. годину доступно је 50 милиона евра државне подршке. Та средства у потпуности се усмеравају на пројекте за које су захтеви поднети пре маја 2023. и поступно се финансирају током неколико година.

Министарство привреде говори о успеху

Портпаролка немачког Министарства привреде позитивно оцењује раст броја фирми и запослених у индустрији игара у Немачкој и наглашава да у идућој години Министарство планира поново да обезбеди 50 милиона евра савезних средстава за подршку. „То је успех, с обзиром на тренутно веома напету буџетску ситуацију. И то је важан сигнал за индустрију игара“, каже портпаролка.

Савез Game захтева знатно већу подршку. Министар привреде Роберт Хабек (Зелени) очекује се као гост на овогодишњем сајму Gamescom. Био је и прошле године када је сајам посетило око 320.000 људи из сто земаља, а број пословних посетилаца износио је 31.000 .

среда, 21. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару