Читај ми!

Њена највећа снага била је истина – последњи поздрави и испраћај глумице Радмиле Живковић

У Великој сали Народног позоришта у Београду одржан је комеморативни скуп поводом смрти глумице Радмиле Живковић.

Радмила Живковић преминула је 20. септембра у 72. години. Подсећање на неке од улога којима је стекла велику популарност и низ значајних признања, изазвало је вишеминутни аплауз колега и поштовалаца њеног рада.

Последњи поздрав глумици упутили су управник Народног позоришта у Београду и министри Никола Селаковић и Ивица Дачић.

„Њена највећа снага била је истина, бескомпромисна и снажна, која је њеној изузетној креативности давала тежину и јединствен глумачки израз који се једноставно не може научити, то имаш или немаш. Управо оно што је најхуманије у човеку Рада је имала и то у изобиљу", изјавио је управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић.

„Неко би рекао да је српско глумиште изгубило много, то је само тренутак. Њеним делом српско глумиште српско позориште, филм, телевизија, наша позоришна уметност, наша култура, добили су много и то што је она учинила, што је постигла и показала то не може нико да нам одузме", рекао је министар културе Никола Селаковић.

Глумица са несвакидашњим даром, Жанка у Госпођи Министарки, Ђилда у Срећним људима, тетка Дока у Зони Замфировој, својим стваралаштвом трајно је обележила позоришну и филмску уметност краја 20. и почетка 21. века.

„Рада је подједнако добро играла у телевизији, позоришту на филму. Њена оставштина за будућност је 80 филмова и серија и на нама је да ту оставштину за будућност на прави начин покажемо и прикажемо генерацијама које долазе да би схватили како смо велику глумицу имали и ми пријатељи како смо великог пријатеља изгубили", изјавио је филмски историчар и теоретичар Радослав Зеленовић.

Глумица Радмила Живковић сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи