Читај ми!

Искрена, осетљива, природна... Тетка Дока, Живка министарка, Ђилда... Колеге се опраштају од Радмиле Живковић

Њена мера за меру била је нормалност. Настојала је да сваким даном буде бољи човек. Веровала у унутрашњу лепоту и из тог извора градила, и публици даровала небројене ликове које је тумачила. Колеге се опраштају од диве српске филмске и позоришне уметности Радмиле Живковић.

Радмила Живковић, филмска, позоришна и телевизијска глумица, првакиња драме Народног позоришта преминула је у 72. години у Београду.

„Она је била сјајна глумица, сјајног темперамента, смисла за хумор, природна увек. Ви сте увек имали утисак да је она документарна, да ту нема неке глуме, неког претварања. Била је јако искрена”, каже глумица Горица Поповић

Отишла је незаборавна Живка министарка, тетка Дока, Ђилда, Ибољка, Танкосава, Лепа…

Остаће вечна у филмовима Сабирни центар, Мртав ладан, Још овај пут, Зона Замфирова, и у серијама Балкан Експрес, Сиви дом, Срећни људи, Стижу долари, Улица липа...

„Има једну богату дугогодишњу, богату и разноврсну каријеру и на филму и у позоришту. Ја сам мало са њом играла, свега два пута, у Зони Замфировој и у серији телевизијској Улице липа. И ми смо се јако лепо слагале. Биле смо, како бих рекла, мене чуди шта је она у мени препознала, јер она је била врло пробирљива што се тиче комуникације, вероватно зато што је била осетљива”, изјавила је глумица Светлана Бојковић.

Рођена Крушевљанка, Факултет драмских уметности завршила је у Београду а члан Народног позоришта постала је 1984. године.

Осим на матичој сцени играла је и у Позоришту на Теразијама, Звездара театру, Београдском драмском.

„Та радост коју је она доносила у игри се увек преносила на друге. Некако, чини ми се да су на сцени сви били заиграни са њом. Да кажемо да је увек носила дете у себи, дете које знало да се игра, а то је нама глумцима преко потребно”, рекао је глумац и директор Народног позоришта Светислав Гонцић.

Овенчана је Златном ареном, „Царицом Теодором“, „Жанком Стокић”, „Миливојем Живановићем”. Добитница је Нушићеве награде за животно дело, Сретењског ордена другог степена за посебан допринос култури и уметности.

Телеграме саучешћа упутили су премијер, министри...

Председник државе Александар Вучић између осталог наводи да су њена „страст према глуми, бравурозне роле и маестрални таленат, на најбољи начин одражавали њен уметнички сензибилитет. Уверен је, каже да ће њена изузетна личност и печат који је оставила у глуми, наставити да инспиришу генерације младих уметника".

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи