Читај ми!

Одлазак Радмиле Живковић, „диве српске филмске и позоришне уметности“

Поводом смрти награђиване уметнице, првакиње Драме Народног позоришта у Београду, филмске, позоришне и телевизијске глумице Радмиле Живковић, телеграме саучешћа упутили су председник Србије Александар Вучић, министар културе Никола Селаковић, председник Владе Милош Вучевић, потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, министар одбране Братислав Гашић.

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици и колегама поводом смрти глумице Радмиле Живковић, у којем истиче да је отишла једна од великих дива наше филмске и позоришне уметности и изузетна глумица која је својим невероватним талентом и посвећеношћу уметности обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта.

„Њена страст према глуми, бравурозне роле и маестрални таленат да публици приближи сложене ликове са јединственом дубином и аутентичношћу, на најбољи начин су одражавали њен уметнички сензибилитет. Беспрекорно и упечатљиво је умела да оживи ликове из свих сфера живота, дајући глас њиховим емоцијама и личним причама, које и данас памтимо“, наводи се у телеграму.

„Имао сам изузетну част и привилегију да Радмили Живковић доделим Сретењски орден другог степена за изузетне заслуге и допринос уметности, у коју је уткала и богато културно наслеђе наше земље, на њој својствен и заиста јединствен начин. Уверен сам да ће њена изузетна личност и уметнички интегритет, као и печат који је оставила у глуми, наставити да инспирише генерације младих уметника“, истакао је председник Србије.

„Изражавам дубоко саучешће Радмилиној породици, колегама, пријатељима и поштоваоцима. Нека почива у миру“, наводи се у саучешћу председника Вучића.

Селаковић: Напустила нас је велика глумица и симбол једног времена

Министар културе Никола Селаковић, у телеграму саучешћа, истиче да је са великом тугом примио вест о смрти Радмиле Живковић, првакиње Драме Народног позоришта у Београду, велике глумице и симбола једног времена.

Памтићемо је по врхунском умећу да кроз различите улоге насмеје и расплаче публику, али и по изузетној лепоти којом није није била благословена само споља. Са подједнаким жаром наступала је на сценама београдских позоришта, остварила запажене роле на филмском платну и у телевизијским серијама, а импресивну каријеру крунисала бројним заслуженим наградама“, наводи се у телеграму.

Министар је истакао да ће „у срца свих нас који смо имали част да је гледамо у матичној кући – Народном позоришту у Београду, заувек остати урезана највише по бриљантној улози чувене Живке Поповић коју је у Нушићевој Госпођи министарки играла скоро две деценије.

„Живеће Рада заувек у свима нама јер нећемо нити можемо заборавити њен лик и њена дела којима је обасјавала културну сцену наше земље. Породици, колегама и пријатељима Радмиле Живковић изражавам најдубље саучешће. Нека почива у миру“, поручио је министар Селаковић.

Дачић: Незаборавне улоге Радмиле Живковић памтићемо заувек

Телеграм саучешћа упутио је и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

„У име Министарства унутрашњих послова и у своје име, упућујем најдубље саучешће поводом смрти наше драге глумице Радмиле Живковић. Њене незаборавне позоришне и филмске улоге памтићемо заувек због раскошног талента који је показала у сваком кадру, а о чему сведоче бројне награде и признања које је добила. Увек изванредна, харизматична и аутентична у свом послу, умела је да пробуди у сваком гледаоцу оне најискреније емоције, због чега ћемо је заувек и памтити. Нека јој је вечна слава“, навео је у телеграму министар Дачић.

Гонцић: Наша култура је изгубила важну протагонисткињу

Директор Народног позоришта, Светислав Буле Гонцић, истиче да је Радмила Живковић била једна од најзначајнијих југословенских глумица и да је иза ње остао озбиљан уметнички опус који садржи улоге за памћење.

Гонцић је нагласио да је наша култура изгубила важну протагонисткињу.

„Радмила Живковић се придружила реду најзначајнијих глумица које су играле у београдским позориштима, нарочито у Националном театру. Она је сада у друштву Љубинке Бобић и Жанке Стокић. Јако ми је жао... Јако ме потресла њена смрт“, наводи Гонцић.

Иван Карл: Радмила Живковић је била свестрана глумица и особа

Вршилац дужности директора Филмског центра Србије, рекао је за Танјуг поводом смрти првакиње Народног позоришта у Београду, да је Радмила Живковић била свестрана глумица и особа, као и да је била доследна и своја у улогама које је играла и бирала да игра.

„Околност да је управо тако могла да гради и води каријеру, потврђује којики је глумачки квалитет и дар поседовала“, истакао је Карл.

Вучевић: Бриљантне улоге и глумачко умеће остаће у срцима свих нас

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изразио је саучешће поводом смрти глумице Радмиле Живковић.

„Породици, пријатељима и поштоваоцима наше прослављене глумице Радмиле Живковић изражавам саучешће и дубоку жал због њене смрти. Памтимо Радмилу Живковић као врсну глумицу, која је оставила неизбрисив траг у нашем глумишту, филмском, телевизијском и позоришном стваралаштву. Њене бриљантне улоге и непревазиђено глумачко умеће остаће дубоко у срцима свих нас“, навео је председник Владе.

Гашић: Одлазак диве српског глумишта ненадокнадив губитак

Министар одбране Братислав Гашић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти глумице Радмиле Живковић у коме изражава неизмерну тугу због одласка диве српског глумишта.

„Са неизмерном тугом примио сам тешку вест да нас је напустила дива српског глумишта и понос нашег Крушевца, вољена и поштована Радмила Живковић. Њеним одласком наша култура, позоришна и филмска уметност претрпели су ненадокнадив губитак, навео је Гашић.

Министар подсећа да је њен блистави таленат са виртуозном лакоћом једнако снажно и упечатљиво доносио улоге у драмама и комедијама чинећи да ликове које је играла доживимо у њој и кроз њу јасно, дубоко и емотивно.

„Привилегија да лично познајем драгу и племениту природу њене личности отворила је, као и свим њеним блиским пријатељима, дубоку рану која ће се дуго супротстављати леку времена, навео је Гашић и додао да је Радмила, један од симбола Крушевца, напустила је овоземаљску и преселила се на вечну небеску сцену међу себи равне глумачке диве и бардове.

Гашић наглашава да ће сви чувати успомену на њу док постоје.

„У то име, поштовани чланови породице наше драге Радмиле Живковић, примите изразе мог најдубљег саучешћа. Нека Господ души њеној подари рајско насеље, навео је Гашић у телеграму.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи