Његов култ још живи – Мао Цедунг

Изложба у Лос Анђелесу показала је да је Тито још популаран у иностранству. Ипак, ни близу колико Мао Цедунг у Кини, 42 године после смрти. Његов култ још живи, макар у месту где је рођен. Годишње ово место посети седам милиона људи.

Народна Република Кина Мао Цедунга ове године слави 70 година. Ипак, није годишњица та која у његово родно место доводи делегације из читаве земље. У Шаошану оне су свакодневни декор. 

Комунистичка партија Кине има више чланова него Немачка становника, око 90 милиона.

Кинески Кумровец, односно музеј и родну кућу Мао Цедунга обилазе и радници, студенти, деца...

Човек који је Кинезима донео независност у културној револуцији хтео је да се обрачуна са партијском елитом. Тако је у затвору завршио и отац актуелног председника, оптужен, између осталог, да је подржао неподобну књигу.

Маов велики корак напред, односно покушај да се индустријализује пољопривредна земља, милионе је коштао живота. Оцена утемељитеља модерне Кине Денга Ксиао Пинга да је оно што је радио 70 одсто добро, а 30 одсто лоше, ни данас се добро не прихвата у Кини.

Кинези радије говоре о заоставштини. За већину он је симбол националног ослобођења и обнове.

„Мао Цедунгова филозофија је претворити социјализам и марксимам у развој, а највећи допринос Денг Ксиао Пинга, што је учинио да тржишни принципи функционишу, а не само командна економија. Tо што се Кина укључила у глобализацију, то је било 2001. године, од тада се БДП повећао девет пута“, истакао је Ванг Јивеи,професор међународних односа.

Ипак, иза Денг Ксиао Пинга није остало ни близу толико знамења као иза Цедунга. А чак иако не желите, Мао Цедунга у готово целој Кини не можете да не видите.

Гледа вас са Јуана, главног трга у Пекингу, сувенира, а са острва у главном граду провинције у којој је рођен, гледа вас његова 32 метра висока биста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи