Читај ми!

Велисављевић: Павић је у делима на страни партизана, али је бранио и оне с друге стране

Друга епозода серијала „Павићев свет“ бави се истраживањем дела Синише Павића кроз призму његових породичних драма и одраза на југословенско друштво. Иван Велисављевић, сценариста, драматург и књижевни критичар анализира почетке Павићеве каријере, наративни тон и његове успехе.

Павићеве серије су кроз породичне сукобе, економске изазове и личне дилеме постале огледало друштвених проблема, а поставља се питање да ли су те серије пружале решења или су само указивале на њих.

У другој епизоди серијала „Павићев свет“, било је речи о наративном тону и о специфичном начину на који Павић обликује ликове. Разматране су две стране његовог стваралаштва: историјске драме и комедиографска дела. Дискусија се дотиче и утицаја руске књижевности на Павићев рад.

Велисављевић је нагласио да је први велики успех Синише Павића била серија Дипломци, премијерно емитована 1971. године, у којој су наглашени сви елементи који ће касније красити његов опус.

Поред тога, Велисављевић указује на значај Павићевих серија у поп култури, посебно с појавом интернета на нашим просторима, говорећи о одјецима које су његова дела имала у друштву.

Павићеве породичне драме нису само одраз свакодневног живота, већ су често доносиле и маштовите елементе који су пружали одређену дозу оптимизма људима.

У овој епизоди, истиче се јединственост Павићевог стила, који комбинује реалистичне ликове са вишеслојним особинама. Велисављевић коментарише како чак и имена и презимена ликова у Павићевим делима говоре о њиховим особинама, по узору на Гогоља.

У том контексту, један део емисије посвећен је утицају руске књижевности на Павићево стваралаштво. Указује се на паралеле између његових ликова и класика руског реализма.

Говори се о техничким аспектима стварања Павићевих сценарија, укључујући његову употребу наратива и технике писања. Разматра се и како се улога породичних драма мењала током времена и да ли је савремена телевизија изгубила на значају у том контексту.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи