Читај ми!

Придружите се лову на е-отпад

Феномен огромног раста који е-отпад бележи већ годинама назован је „цунами е-отпада“. Да бисмо се одбранили неопходно је да рециклирамо и дајемо нови живот одбаченим уређајима. Под слоганом „Придружите се лову на е-отпад – преузмите, рециклирајте и оживите!“, 14. октобра, обележава се Међународни дан е-отпада.

Придружите се лову на е-отпад Придружите се лову на е-отпад

Међународни дан е-отпада посвећен је подизању свести о правилном управљању електронским и електричним отпадом, дајући му тако нову вредност и чувајући животну средину.

Овогодишњи слоган је „Придружите се лову на е-отпад – преузмите, рециклирајте и оживите!“, а фокусира се на неискоришћену електронику коју чувамо у својим домовима упркос томе што она садржи вредне материјале који би могли да добију нови живот, док неправилно одлагање загађује животну средину.

Према најновијем Глобалном мониторингу е-отпада Уједињених нација, у 2022. години, генерисано је 62 милиона тона е-отпада, што би било довољно да напуни милион и по камиона од 40 тона, стварајући линију која би могла да обухвати екватор.

Очекује се да ће количина е-отпада порасти на 82 милијарде килограма до 2030. године. Ове бројке илуструју огроман раст већ дуги низ година, што је навело Уједињене нације да тај феномен назову „цунами е-отпада“.

Међутим, рециклирање 60 одсто е-отпада до 2030. године могло би да донесе корист од 38 милијарди долара, што надмашује трошкове.

Европа предњачи са стопом прикупљања и рециклирања од 42,8 одсто, док је мање од један одсто е-отпада рециклиран у афричким земљама.

Спровођење политике е-отпада остаје изазов на глобалном нивоу, са само 46 земаља које су поставиле циљеве за стопу прикупљања и само 36 које имају циљеве за стопу рециклирања.

Предајући електрични и електронски отпад на рециклажу, поспремамо лично окружење и чувамо животну средину.

уторак, 15. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи