Читај ми!

Потребно више новца да се заустави „расипнички манир" према природи

Да бисмо се заштитили од претњи које доносе климатске промене и губитка природних ресурса, инвестиције у управљање светским екосистемима треба да достигну 384 милијарде долара годишње до 2025, објављено је из Организације за заштиту животне средине Уједињених нација.

Потребно више новца да се заустави „расипнички манир" према природи Потребно више новца да се заустави „расипнички манир" према природи

Износ који је наведен у Извештају, је више него двоструко већи од актуелног нивоа улагања.
Следеће недеље, на Самиту о биодиверзитету у Монтреалу, делегати из бројних држава ће покушати да постигну договоре о заштити природе и дивљих животиња од даљих губитака и деградације флоре и фауне, као и станишта. 

На Самиту ће бити представљена и нова рачуница из Извештаја Организације за заштиту животне средине УН. 

Тренутно се годишње троши 154 милијарде долара, и тај новац одлази на акције заштите и боље управљање водама, земљиштем и ваздухом, на програме заштите дивљих животиња, наводи се у извештају Програма УН за животну средину (УНЕП). 

„Ако желимо да се позабавимо троструком кризом деградације - земљишта, климе и природе, онда ће средства морати да се повећају неколико пута", рекао је Иво Мулдер, шеф УНЕП-ове јединице за финансирање проблема узрокованих променама климе. 

Мулдер је навео да „око 50 одсто глобалног бруто домаћег производа (БДП) зависи од здравих екосистема, који су и функционални, те ово не би требало да буде превелики терет, упркос томе што су у току кризе попут инфлације и дешавања у Украјини".

У извештају се наглашава да владе држава троше стотине милијарди на потенцијално штетне субвенције за рибарство, пољопривреду и сектор фосилних горива.

Више од 100 држава обавезало се прошле године споразумом потписаним у кинеском граду Кунмингу да се ангажују на заштити биодиверзитета, али није постигнут договор о питањима као што је финансирање превенције „расипничког" манира у трошењу ресурса у сиромашнијим земљама.

Предстојећи састанак требало је да се одржи у Кунмингу, али је место одржавања промењено због кинеске политике превенције ковида. Кина ће остати председавајућа држава самита.

Светски лидери су последњи пут потписали споразум о биодиверзитету у Аичију, у Јапану, 2010. године, али ниједан од циљева које су поставили, како би се ублажили и успорили губици у екостистемимам до 2020. године, није остварен у потпуности.

Иначе, актери из приватног сектора учествују са тек 17 процената у финансирању „зелених" програма упркос њиховој посвећености смањењу емисија угљен-диоксида и крчењу шума, наводи се у Извештају УНЕП-а.

четвртак, 05. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару