Читај ми!

На одмор са кућним љубимцем, Италијани обожавају псе и мачке

Ако имате кућног љубимца, а планирате са њим одмор у иностранству, добро је унапред знати која правила важе у земљи у коју желите да одете. Који хотели прихватају љубимце, где су дежурни ветеринари и шта је све предвиђено за наше четвороножне другаре.

Италија је добила златну медаљу као земља која највише тога пружа кућним љубимцима, а нарочито када се ради о структурама које је на пример потребно изабрати када се са љубимцем иде на одмор. На другом месту је Нови Зеланд јер има највећи број ветеринара по глави становника, а на трећем месту је Француска, за којом следе Велика Британија и Немачка.

„Власници паса их овде у Италији третирају као да су им деца, нарочито овде на северу земље. На југу има нешто више паса луталица али сви моји клијенти су особе које брину о својим псима онако како би бринули о људском бићу. Пси који долазе на сређивање то баш и не воле много те иако ја овај посао обожавам он није нимало лак. Некада власници претерују што и није тако добро јер пас мора да буде пас, мора да се игра на свој начин, мора да се упозна са другим псима, а не да буде под стакленим звономч. Пси су друштвена бића и морају да знају да се понашају у друштву других паса, а не само у друштву људи", рекла је Силвиа, власница спа центра за псе "The Dogroom". 

Пси у Италији имају право на достојанствен живот али власници имају обавезе, те уколико их не поштују платиће казну. Напуштање паса у Италији је кривично дело кажњиво казном од 1.000 до 10 000 евра.

Италијанско удружење за заштиту животиња ЕНПА је једно од најутицајних на свету и основано је још 1871. године док у земљи постоји на стотине организација и удружења који се баве заштитом, здрављем и правима животиња. Пси, по закону у Италији могу да уђу практично свуда, али свака компанија, самопослуга или било која друга установа има право да донесе своје интерно правило о томе да ли и на који начин пси могу да имају приступ или не.

Пси могу да се возе градским превозом, те уколико су мале величине пут је бесплатан, уколико су велики плаћају карту и морају да имају брњицу и да буду на повоцу. Исто важи и за путовања возом.

У Италији је забрањено убијање као и еутаназија паса сем у случајевима неизлечивих болести као и код доказане опасности по околину. Ко год, из било код разлога, мучи или повређује животиње или их подвргава мукотрпном раду подложан је казни од 3.000 до 15 000 евра.

„У нашој земљи домаћи љубимци су равноправни чланови породице и овде на северу сви пси су смештени у азиле и пансионе и чекају да буду усвојени а о њима брине велики број волонтера, ветеринара и пружени су им сви услови да буду на топлом и нахрањени док чекају власника. Ми овде у Италији у неким фирмама можемо да поведемо и пса на посао иако је то још увек мање распрострањено, дозвољен им је улазак у многе болнице, а имамо заиста много хотела и угоститељских објеката који примају псе и мачке. Прима их и велики број кафића и ресторана и где год да одете даће вам ћасу са водом а нека места имају и посебан јеловник за псе", рекла је Силвиа, власница спа центра за псе "The Dogroom". 

„У нашем кафићу који постоји већ седам година најглавније су маце, наших девет мачака које су снама од првог дана. Ми смо породица и девет маца које живе у нашем кафићу су све маце које су пронађене или остављене и оно што је за мене било важно јесте да промовишем ту идеју о усвајању мачака за све маце које имају потребу да нађу дом. Оваквих места има све више у Европи и то је врло важно јер се на овај начин едукују грађани, а и постоји место где је могуће упознати се боље са овим животињама", истакла је Алба, "Crazy cat cafe Milano".

петак, 06. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару