Читај ми!

Зелени спас Грчке – соларни панели са два лица дају четири пута јефтинију струју од тржишне

Европска унија ни у условима све јаче енергетске кризе не одустаје од „зеленог договора“. Напротив, земље чланице морају повећати улагања у обновљиве изворе. Како би опстале на тржишту, нафтне компаније прве су ушле у енергетску транзицију, поред деривата производе и струју. Грчки „Хеленик петролеум“ пустио је у погон специфичан, највећи соларни парк у Европи са двостраним панелима, који даје готово четири пута јефтнију струју од тржишне.

Грчки нафтни гигант искористио је климатске благодети на северу земље где је зрачење Сунца погодно за фотонапонске панеле. Двеста километра од Солуна, на подручју Козанија, на око хиљаду метара надморске висине, саграђен је соларни парк.

„На овој локацији је најбоља комбинација временских услова за максимални учинак фотонапонских панела. Дакле, потребна нам је ниска температура као сада, Сунце и хладно време. Ово је идеално“, истакао је Сотирис Капелос, директор за развој у „Хеленик петролеуму“.

„Морамо бити зеленији, морамо се трансформисати из нафтне у енергетску компанију, инвестираћемо значајна средства у обновљиве изворе енергије. Неопходна нам је та промена уколико желимо бити овде, не само у наредној деценији већ и у наредних 60-70 година“, рекао је Сотирис Анастасијадис, директор корпоративних комуникација у „Хеленик петролеуму“.

Соларни парк, који се простире на око два и по милиона квадратних метра, са пратећом инфраструктуром изграђен је за само 16 месеци. А специфичан је по најнапреднијој соларној технологији – такозваним бифацијалним модулима.

Ови соларни панели су двострани, у слободном преводу можемо рећи са два лица. То им повећава снагу за чак пет посто. Иначе, овај соларни парк, који је један од највећих у Европи, може да покрије годишње потребе за електричном енергијом 75.000 грчких домаћинстава.

„Дакле, цело постројење може да произведе 204 мегават-сата струје плус тих додатних пет посто. То није постројење за посебне намене већ струја иде у преносни систем Грчке и може је трошити свако ко је прикључен“, рекао је Сотирис Капелос.

А оно што је најважније, том инвестицијом се смањује емисија угљен-диоксида за триста милиона тона, а нафтној компанији обезбеђује кокурентност на домаћем енергетском тржишту, јер у условима енергетске кризе обезбеђују знатно јефтинију струју.

„Учествовали смо на аукцији са ценом од 57,72 евра по мегават-сату. Та цена је и пре кризе, рекао бих, била на нивоу велепродајне, а у односу на 200 евра по мегават-сату и данашње кризе и прилике, она је минимална“, нагласио је Сотирис Капелос.

Инвестиција од 130.000.000 евра у тај соларни парк исплатиће се, кажу, за најдуже седам година. „Хеленик“, који послује и у нашој земљи као „Еко Србија“, има сличне планове за улагања не само у Грчкој већ и у региону.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару