Читај ми!

Принц Хари ће наследити милионе од покојне краљице мајке на свој 40. рођендан

Према извештајима британских медија, принц Хари ће добити милионе фунти из фонда покојне краљице мајке када 15. септембра прослави свој 40. рођендан.

Војвода од Сасекса би такође могао да добије више од свог брата, принца од Велса, као компензацију за то што није суверен.

Сматра се да је војводина прабака издвојила око 19 милиона фунти у поверенички фонд за своје праунуке – што је 1994. године била сума која је износила око две трећине њеног богатства.

У тадашњим извештајима у Обсерверу наводило се су да ће Вилијам и Хари повући део наследства у две рате – на свој 21. и 40. рођендан.

У то време није било познато да ли ће депозит, уплаћен када је покојна краљица мајка имала 94 године, бити подвргнут порезу на наследство.

Међутим, пошто је мајка краљице Елизабете Друге поживела до 2002. године, прешла је седмогодишњи праг и због тога је ослобођена пореза.

Мада детаљи повереничког фонда нису објављени, стручњаци за послове британске краљевске породице су раније указивали да би принц Хари добио више новца од свог брата, као компензацију за то што није суверен.

Бивши високи службеник Палате рекао је за Тајмс: „У то време је постојао поверенички фонд. Био је то начин на који је краљица мајка могла да одвоји новац када њени праунуци одрасту и на тај начин проследи део свог имања на порески ефикасан начин.“

„Био је то начин на који је део њеног имања могао да буде пренет на њих.”

Познато је да су два брата добила шест милиона фунти када су напунили 21 годину и додатних осам милиона када су напунили 40.

Принц Вилијам, који је напунио 40 година у јуну 2022. године, постао је принц од Велса, војвода од Корнвола и наследник када је његов отац краљ Чарлс ступио на престо.

Принц од Велса је прошле године добио и 23,6 милиона фунти од имања.

Међу корисницима овог фонда су и деца краљевске принцезе, Зара и Питер Филипс, заједно са ћеркама војводе од Јорка, Беатрисе и Јуџејни, као и деца принцезе Маргарет, виконт Линли и леди Сара Чато.

Принчевима је остављено по око шест и по милиона фунти када је њихова мајка, Дајана, принцеза од Велса, умрла пре 23 године. Сума је уложена и прикупила позамашну камату, па је принц Хари на свој 30. рођендан наследио око 10 милиона фунти.

Пре него што су отишли ​​у САД, војвода и војвоткиња од Сасекса рекли су да су претходно 95 одсто свог годишњег прихода примали од краља Чарлса, тада принца од Велса.

У међувремену, државни грант који финансирају порески обвезници чинио је само пет одсто, како су тврдили.

Након што је напустио место виших чланова краљевске породице, краљ Чарлс је дао пару „значајну суму“ како би им помогао да започну нови живот у Америци.

Од њиховог пресељења у Калифорнију, пар је зарадио огромне суме новца на низу пословних подухвата.

У априлу је објављено да је војвода од Сасекса већ зарадио 22 милиона фунти од својих мемоара Резерва, који су постали најбрже продавана књига у историји у Великој Британији.

Међутим, војводина неуспела правна борба да поврати обезбеђење које финансирају порески обвезници за себе и своју супругу, испоставила му је рачун за судске трошкове који се процењује на више од милион фунти.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару