Читај ми!

За чистију животну средину - креација и награда младом тиму "TerraWatt" за само 72 сата

У Научно-технолошком парку одржан је je "Think Green" студентски хакатон на коме су представљена иновативна решења у области заштите животне средине.

На такмичењу је учестовало више од тридесет студената, а награду је добио тим "TerraWatt" који је предложио решење за развој интелигентног система за мерење и контролу на електричној мрежи. Овакви догађаји, поручују организатори, показују да млади, уз адекватну подршку, могу бити покретачи промена у друштву.

Овде се увек ствара нешто ново, корисно и креативно. И овога пута, подељени у тимове, млади су се нашли пред новим изазовима.

Компаније, чланице Научно-технолошког парка, дефинисале су проблеме у заштити животне средине, а студенти су имали 72 сата да креирају решења.

Најбољи тим је пронашао начин за рационално и еколошко мерење и контролу производње и потрошње електричне енергије.

„Циљ нашег решења је био да решимо тај проблем, тј., да смањимо флуктоације на електричној мрежи. Тиме може да смањимо са једне стране цену електричне енергије, а са друге стране да се смањи сама стопа загађења самих произвођача", рекао је Марко Скакун, студент Електротехничког факултета.

„Тај софтвер би могао људима да омогући да они могу да прате и да мере струју и да се на крају те информације дају ЕПС-у или трговцима струје којима је то потребно како би на крају било одрживо и за потрошаче и за купце", истакла је Ивана Јањић, студент Информационих технологија.

Студенти су имали подршку технолошких и бизнис ментора.

"Много су нам у доласку до решење помогли ментори са којима смо радили, усмерили су нас и показали да није само битан тај технолошки део решења проблема, већ и тај бизнис план тако да је то можда још једна ствар која нас је довела до победе", истакла је Невена Стојменовић, студент биохемије. 

„Допринео сам кроз своје искуство које сам стекао као студент докторских студија на Електротехничком факултету и кроз рад на Институту за вештачку интелигенцију Србије у области вештачке интелигенције, пошто је то главно решење које служи за балансирање и напредну обраду података који се скупљају од потрошача", рекао је Саво Ичагић, Институт за вештачку интелигенцију Србије.

Оваквим догађајима код младих се подстиче развој креативног размишљања, предузетничког духа и иновативних технолошких решења.

„Управо је то идеја да студенти у мултидисциплинарним тимовима развијају одређено решење и да паралелно са тим развојем, размишљају и о тржишту, односно где би они и на који начин би то решење могло да буде самоодрживо, односно у каснијој фази и одрживи бизнис", рекао је Бојан Миленковић, координатор за подршку развоју иновација у Научно-технолошком парку Београд.

Такмичење је организовано уз подршку Европске уније, а три првопласирана тима моћи ће да наставе развој пословне идеје, и да посете европску престоницу иновација Лувен у Белгији.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару