Читај ми!

Масовно тровање птица код Бачког Петровца вероватно изазвано бојним отровом, фурaданом

Четрнаест строго заштићених птица грабљивица, пронађено је отровано у атару близу Бачког Петровца. Међу угинулим птицама је и орао белорепан. Неколико дана раније, међу десетином других угинулих птица, у близини Кикинде пронађен је отрован и орао крсташ.

У последње две деценије, у Србији је од последица тровања страдало више од 2.400 заштићених птица, од чега стотину орлова белорепана. Због све учесталијег тровања грабљивица, прети и нестанак птици са националног грба.

„У Србији имамо свега пет гнездећих парова, једна млада птица је страдала, та птица би остала и кроз неку годину створила нови пар. Ми покушавамо, својски се трудимо, да птицу са националног грба вратимо на небо изнад Србије, страдало је на десетине еја мочаварица, мишара, то су све строго заштићене угрожене птице грабљивице које су савезници нашим паорима, то су птице које се хране глодарима“, наводи Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Док је анализа последње групе отрованих птица у току, познато је да су птице из Кикинде отроване мамцима премазаним фураданом, који се од 1971. године води као бојни отров.

„Немогуће је да већ десет година причамо да неко илегално користи фурадан, да нам поби све могуће дивље животиње, које нам требају и без којих не можемо да живимо, а да ми немамо име и презиме, макар једне особе која то зло чини. Оно што нама људи, посебно из Сјенице, Тутина, околине Новог Пазара, говоре, јесте да се огромна количина пестицида шверцује из Турске. Ми смо налазили неке количине које су чак са израеслким паковањима, обратили смо се управи за заштиту биља, рекли су да такав препарат званично никада није увезен у Србију“, додаје Ружић.

Инспекције које су изашле на терен, сумњају да је исти отров коришћен и у атару близу Бачког Петровца.

„Незванична верзија је да је неко од несавесних грађана, несавесних ловаца, покушао да на тај недозвољен начин смањи предаторе у ловишту и да је тако дошло до тровања ових заштићених врста“, каже Немања Ивановић, Покрајински секретаријат за заштиту животне средине.

Осим дивљих животиња, угрожено је и наше здравље.

„Оно што ти људи користе на нашим њивама, поред бара, можда поред нечијег бунара или било где, ви и ја једемо, ви и ја пијемо, нашој деци то долази на тањир, ситуација је тотално алармантна“, наглашава Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Због тровања птица пре две годне, једна особа из Кикинде је правоснажно и осуђена, док се против једне води поступак због продаје фурадана, док је истрага поводом нових тровања птица још увек у току.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару