Читај ми!

Орао крсташ отрован на Дан заштите природе у Србији

Дан заштите природе у Србији на више локација је обележен 11. априла, а код Кикинде је пронађена отрована јединка орла крсташа, птице са националног грба, саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Орао је пронађен на ораници у близини Кикинде, а по свему судећи страдао је хранећи се затрованом лисицом, док су у његовој близини нађени и лешеви мишара, такође, строго заштићене врсте.

Тимови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и њихове мађарске колеге из организације ММЕ – BirdLife Hungary, заједно са специјално обученим псима за претрагу терена, излазе на терен како би открили лешеве животиња и затроване мамце.

„Изузетно нас је погодила и узнемирила вест о отрованом младом крсташу код Кикинде. Мима и Михајло, прошлогодишњи младунци месецима бораве управо на северу Баната и у јужној Мађарској, што показује сателитско праћење. Излагање отровним мамцима може да буде кобно за најређе птице у Србији. Губитак сваке јединке крсташа представља огромну штету за нашу природну баштину и сурово уназађује напоре да на небо изнад Србије вратимо те величанствене птице“, наводи Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Тровање дивљих животиња, посебно птица грабљивица, једна је од највећих опасности за њихов опстанак у Србији. Само у последње 22 године од последица тровања широм Србије страдало је преко 2.300 јединки заштићених птица, од чега више од 100 орлова белорепана. У већини случајева тровање је било намерно и коришћени су мамци који су третирани пестицидима, попут злогласног Фурадана.

Јавност у Србији дуже од осам година чека на оснивање Радне група за спречавање тровања и успостављање Протокола о поступању у случајевима тровања дивљих животиња, што је предуслов да се све учесталији злочини према природи учинковито истражују и кажњавају.

Оно што омета помак су институције које слабо сарађују и невољно поступају према законом дефинисаним надлежностима, док грађани и удружења за заштиту птица и природе из месеца у месец проналазе нове лешеве заштићених врста, сматрају у Друштву. 

Орлови крсташи доспели су у жижу јавности 2016. године када је обелодањено да су у Србији преостале свега две јединке. Већ наредног пролећа чланови и волонтери Друштва за заштиту и проучавање птица Србије започели су за наше прилике несвакидашњи програм чувања последњег гнезда ове критично угрожене врсте.

Бдење на територији орлова Боре и Ержике допринело је да они од 2017. до 2021. успешно подигну седам младунаца, те да се у околини појаве и нови орловски парови.

„Овог пролећа у Србији је присутно најмање пет парова крсташа и сви се гнезде у пространом Банату. Нема веће радости и поноса за нас заштитаре природе од тренутка када угледамо орлове на местима где их до скоро није било могуће срести. Тада постајемо свесни да огроман теренски рад и несебичан труд за очување заједничког богатства даје резултате на које може да буде поносан сваки наш грађанин“, истиче Слободан Кнежевић, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Орлове крсташе већина грађана доживљава као национални симбол и забринута је за њихов опстанак, а случај отрованог крсташа код Кикинде узнемирио је варош на северу Баната.

„Надамо се да ће уз нашу помоћ представници инспекција за заштиту животне средине, шумарства и ловства, те ветерине, као и полицијски службеници дати све од себе да прикупе доказе који би могли да доведу до откривања и кажњавања тровача“, појаснио је Милан Ружић, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару