Читај ми!

Шведско искуство – у заштити природе морају да учествују сви у друштву

О томе шта Србија треба да предузме да би смањила загађење животне средине и утицај климатских промена је било речи на Првим Националним консултацијама о животној средини ради припреме извештаја, који ће Србија представити на глобалној конференцији у Стокхолму. Циљ тог међународног скупа је да убрза спровођење глобалних Циљева одрживог развоја и „зелени" опоравак од последица пандемије.

Забрињавајуће је видети да свет ни после 50 година није направио довољан помак ка заштити животне средине и спречавању промене климе. Планети је потребна декарбонизација индустрије и саобраћаја, чиста енергија уз коришћење иновативних технологија, оценила је Стална представница УНДП-а у Србији.

„Главни еколошки изазови у Србији су енергетска неефикасност и мала улагања у обновљиве изворе енергије. Приоритет је решавање проблема загађења ваздуха и река, затим рециклаже отпада и очувања природних ресурса", рекла је Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији.

У приступним преговорима са Европском унијом Србија је отворила Кластер 4 у оквиру којег је и Поглавље о животној средини и климатским променама.

„Ми смо посвећени одрживом развоју и зеленој агенди, и све оно што ћемо радити у наредном периоду да испунимо циљеве јесте и законодавно даље усаглашавење са законима ЕУ", каже  Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине.

„Животна средина мора постати део свих других политика у држави и тек онда се може на њој радити на прави начин. Улагање у животну средину никако не треба да схватимо као трошак него као инвестицију", нагласила је Славица Ђукић Дејановић, специјална саветница за Агенду 2030, председнице Владе.

Шведска је у последње две деценије Србији донирала 300 милиона евра за заштиту животне средине.

„Сви делови друштва морају да учествују у заштити животне средине - влада, општине, цивилно друштво, академија, пословни сектор, а посебно омладина, да би процес био успешан. То је наше шведско искуство", изјавила је Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији.

Националне консултације ће бити настављене и бавиће се везом животне средине и јавног здравља и улогом младих у заштити животне средине.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару