Читај ми!

У Калифорнији се прави највећи надвожњак само за дивље животиње

Јединствени прелаз и инжењерско чудо, омогућаваће животињама Санта Монике да се безбедније и мирније крећу по станишту, које су људи узурпирали интензивирањем саобраћаја.

Замислите да крстарите аутопутем са 10 трака и знате да, високо изнад вас, којот тихо, такође иде својим путем. Ова изванредна слика ускоро би могла да постане стварност за возаче на једном од најпрометнијих путева у Калифорнији, јер овог месеца почиње изградња највећег надвожњака за дивље животиње на свету.

Пројекат који пише историју ће се састојати од „зеленог" моста изграђеног преко аутопута 101 у близини Лос Анђелеса, стварајући коридор између два дела планина Санта Моника.

Протежући се са скоро 200 метара дужине и око 80 метара ширине, омогућаваће безбедан пролаз гуштерима, змијама, пумама, јеленима и другој дивљачи.

Са обе стране ће бити површине под биљкама, уз зелене звучне зидове који ће пригушивати светлост и буку како би се животињама пружио првенствено ноћни мир.

Пројекат, који се развијао скоро деценију, долази у кључном тренутку. Ауто-путеви у овом пределу имају врло интензиван саобраћај а подручје је важно станиште за заштићене пуме и друге животиње.

Најмање 25 великих мачака убијено је на аутопутевима у Лос Анђелесу од 2002. године а крајем марта, на путу је страдало младунче пуме.

Бет Прет, еколог из Националне федерације за дивље животиње, каже да се са привођењем пројекта крају осећа „као да трчи последњу миљу маратона".

Прет је провео већину последње деценије планирајући пројекат, убеђујући представнике институција које се баве транспортом у његову важност и окупљајући заинтересоване стране и донаторе да га финансирају.

Отварање на Дан планете Земље

Церемонија постављања темеља поводом почетка изградње прелаза вредног 90 милиона долара - названог прелаз за дивље животиње Волис Аненберг - одржаће се на Дан планете Земље, 22. априла.

Изградња ће се углавном одвијати ноћу и не очекује се да ће пројекат бити завршен до почетка 2025. Цена прелаза биће покривена са око 60 одсто приватних донација, а остатак ће доћи из јавних средстава.

Пројекат је и инжењерско чудо. Дизајниран је тако да се неприметно интегрише у планине, нудећи великим мачкама, којотима, јеленима, гуштерима, змијама и другим створењима безбедан начин путовања до различитих делова отворене територије у простору од 150.000 хектара.

Око 300.000 аутомобила прође кроз ово подручје сваког дана, а Прет то назива шансом за милионе људи да се увере како могу да живе складније са природом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару