Читај ми!

Зашто пингвини краду камење али и туђе младунце

Живе углавном на јужној хемисфери, а у зависности од аутора, водена нелетећа птица - пингвин - има чак шест родова са 17 или 20 врста. Истраживачи су их прво назвали „чудне гуске“, пре него што су добили име – пингвини.

Зашто пингвини краду камење али и туђе младунце Зашто пингвини краду камење али и туђе младунце

Пингвини су прилагођени животу у води са крилима која су еволуирала у пераја и под водом проведу чак половину свог живота.

Прва птица пингвин - сада изумрли велики аук пронађена у северном Атлантику. Рани истраживачи и њихови савременици су сматрали да је ова птица била јако укусна, тако да су нестали са наше планете.

Фосилни докази показују да су ови пингвини еволуирали пре него што су диносауруси изумрли, а постоје остаци џиновских праисторијских пингвина који су били величине људи.

Најмањи пингвин на свету висок је нешто више од 30 центиметара и то су мали плави пингвини.

С друге стране, царски пингвин је највећи на свету, може бити висок више од метра и имати до 35 килограма. Царски пингвини се често скупљају у групе и зближавају телима да би се угрејали на ниским температурама Антарктика.

Црно-бели „смокинг" ових животиња, помаже им да избегну предаторе.

Већина пингвина има црна леђа и бели стомак. Због тога их је теже видети одозго јер се стапају са тамним океаном испод њих. А гледајући одоздо, њихова бела доња страна одговара сјајном небу изнад главе.

Неке врсте пингвина имају једног партнера за цео живот. Gentos, rockhoppers и chinstapas су врсте које остају моногамне током целог живота. 

Аделијски пингвини имају изузетно компликоване љубавне животе. Воле камење и користе их за прављење гнезда. Толико воле своја гнезда од камена, да понекад, у недостатку истих, женке краду камење других пингвина, како би наставиле градњу својих гнезда.

Женке ове врсте пингвина такође су познате по томе што могу пронаћи своје партнере од прошлог парења, у року од неколико минута од доласка у колонију - сваке сезоне.

На жалост, ако се деси губитак младунаца, некада пингвин једноставно „реши" да отме младунче из околног гнезда. Овај феномен још није објашњен.

Све врсте пингвина су ванредни пливачи. Под водом могу да достигну брзину од пет до 10 километара на час, а неке врсте чак и више - до 36 километара на час. Под водом могу остати и до 20 минута. Међутим, једном годишње пингвини пролазе кроз „веома интензивно лињање". Они губе све своје перје током тог процеса који траје од две до три недеље и тада не могу да пливају или лове.

Осим што се кроз воду одлично крећу, пингвини могу и да пију морску воду. На то су се адаптирали због начина живота и лова. Супраорбитална жлезда која се налази изнад њиховог ока уклања со из крвотока. Вишак натријума избацују и кијањем.

Они који су имали прилике да се мало боље „упознају" са овим птицама, сигурно су схватили колико су пингвини пријатељски настројени према људима.

Главни непријатељи пингвина (фоке, морски лавови, китови и ајкуле) живе у води, тако да се ове птице осећају много сигурније на копну у близини истраживача и туриста.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару