Читај ми!

Очување дивљих врста кључно за све нас

Светска организација за заштиту природе (WWF) на Светски дан дивљих врста, који се обележава 3. марта, подсећа на важност очувања света у којем живимо у свим његовим сегментима, укључујући природни свет, без којег ни ми, људи, не можемо преживети.

Шуме, мора, океани, реке и земљиште обезбеђују нам кисеоник који удишемо, храну коју једемо и воду која нам је неопходна за живот. Без њих, не бисмо могли да живимо онако како је то могуће данас. Природни капитал, што је заједнички назив за све природне ресурсе, годишње у свету износи преко 110 милијарди евра и врло је важан за развој привреде и друштва.

„Биодиверзитет је део сложеног система у коме живимо и важно га је очувати. Србија је препозната као центар биолошке разноврсности са великим бројем ендемских врста и карактеристичних станишта. Узроци смањења биодиверзитета су многобројни и укључују деградацију природних станишта, прекомерно коришћење природних ресурса, климатске промене и незакониту трговину и убијање дивљих врста.

Последњи WWF-ов Извештај о животу на планети показује да су у задњих педесет година популације сисара, птица, риба, водоземаца и гмизаваца смањене за чак 68 одсто. У природи је све повезано и нестанак једне врсте имао би огроман негативан утицај на друге врсте, али и на живот људи. Стога је важно да бринемо о дивљем свету и њиховим стаништима односно да живимо у складу са природом“, поручује Ива Свилар из WWF Adrije.

Једна од највећих претњи дивљим врстама су свакако злочини против природе, који укључују незаконит лов и риболов, убијање заштићених врста, незакониту трговину и кријумчарење, и незаконито хватање и поседовање дивљих врста.

Наш регион често је циљно тржиште и место транзита дивљих врста. Локалне и стране врсте угрожене су због људских активности. Прави пример је недавни случај одбеглог младунца лава у Будви, који је данима био изгубљен у шумама Црне Горе. Уз то, пре неколико месеци смо сведочили незаконитом транспорту одраслог тигра трајектом у Хрватској у условима неприхватљивим за држање и превоз дивље животиње. Све то показује да су злочини против дивљих врста чешћи и присутнији него што мислимо.

Кажњива дела против дивљих врста су међу најуноснијим активностима организованог криминала у свету, уз трговину људима, дрогом и оружјем. WWF кроз пројекат „Успешно сузбијање кажњивих дела против дивљих врста у Европи“ (LIFE SWiPE) ради на обесхрабривању, и на крају смањењу броја кажњивих дела против дивљих врста кроз побољшану сарадњу релевантних институција и боље спровођење националних и међународних прописа о заштити животне средине. На овај начин, пројекат доприноси и опоравку угрожених европских врста и побољшању здравља екосистема.

Заједничким снагама можемо преокренути овај негативни тренд и очувати богатство и лепоту света око нас. У времену великих подела и конфликата, не смемо да заборавимо да сви делимо ову планету и њене добробити и да о њој морамо бринути заједно.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару