Читај ми!

Венецијански Златни лав Алмодоваровом филму „Суседна соба“

Филм Педра Алмодовара „Суседна соба“ награђен је Златним лавом на филмском фестивалу у Венецији. Улога у остварењу "Babygirl" донела је Никол Кидман признање за најбољу глумицу. Француз Венсан Линдон проглашен је за најбољег глумца за улогу у филму „Тихи син“. Награда за најбољу режију припала је Американцу Брејдију Корбету за филм „Бруталиста“.

Венецијански Златни лав Алмодоваровом филму „Суседна соба“ Венецијански Златни лав Алмодоваровом филму „Суседна соба“

Прослављени шпански редитељ Педро Алмодавар добио је Златног лава, главну награду Филмског фестивала у Венецији за свој први филм на енглеском језику Суседна соба, који се бави тешким темама еутаназије и климатских промена. Главне улоге тумаче Тилда Свинтон и Џулијан Мур.

Алмодоварово остварење добило је 18-минутне овације када је премијерно приказан раније ове недеље, што је један од најдужих аплауза у последње време.

boxPluginImg

Шпански редитељ је радо виђен на филмским фестивалима. Награду за животно дело у Венецији добио је 2019. за своје смеле, често смешне филмове на шпанском језику који без устручавања обрађују жељену тему.

Најпрестижнијом филмском наградом, Оскаром у категорији за најбољи страни филм, награђен је 1999. године за остварење Све о мојој мајци.

У осмој деценији, одлучио је да се окуша у снимању филмова на енглеском, рекавши новинарима да је то за њега као научна фантастика. Говорећи уочи премијере Суседне собе, редитељ је рекао да је његов филм истакао важност неговања живота, али и јасно ставио до знања да би људи требало да буду у могућности да умру достојанствено у време по свом избору.

boxPluginImg

То је филм у корист еутаназије“, рекао је редитељ, критикујући земље попут САД, где је такозвано „убиство из милосрђа“ нелегално, за разлику од његове родне Шпаније.

Док је Суседна соба била очигледан фаворит, другопласирана награда Сребрни лав је била потпуно изненађење, а припала је италијанској редитељки Маури Делперо за Vermiglio, драму која се одвија у италијанским Алпима током Другог светског рата.

boxPluginImg

Аустралијанка Никол Кидман освојила је награду за најбољу глумицу за своју рискантну улогу у еротском остварењу Babygirl, где игра тврдоглаву извршну директорку која угрожава своју каријеру и своју породицу због токсичне афере са младом, манипулативном приправницом.

Кидманова је била током дана у Венецији, али није присуствовала додели награда због изненадне смрти мајке.

Француз Венсан Линдон проглашен је за најбољег глумца за улогу у филму Тихи син, актуелну драму на француском језику о породици коју је раздвојио екстремно десничарски радикализам.

boxPluginImg

Награда за најбољу режију отишла је у руке америчког редитеља Брејдија Корбета за три и по сата дугачак филм Бруталиста, епску причу о Мађару који је преживео холокауст, са Ејдријеном Бродијем у главној улози.

Фестивал означава почетак сезоне доделе филмских награда и редовно издваја велике фаворите за Оскаре. Осам од претходних 12 освајача Оскара за најбољу режију били су филмови који су дебитовали у Венецији.

недеља, 08. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару