Читај ми!

Мојсињске планине и Сталаћка клисура ускоро заштићена подручја?

Светска организација за заштиту природе и Организација за политичку екологију „Полекол” упутиле су иницијативу граду Крушевцу и општинама Ћићевац и Ражањ да Мојсињске планине и Сталаћку клисуру прогласе за заштићено подручје.

Горан Секулић из Светског фонда за природу, у разговору за Радио Београд 1 каже да би то било важно из многих разлога.

„Здрави природни екосистеми омогућавају заштиту биодиверзитета- биљака, животиња и њихових станишта, али исто тако пружају тзв. екосистемске услуге од којих човек има директну добробит. Ту се мисли, пре свега, на чист ваздух, воду, здраво земљиште и микроклиму", објаснио је саговорник Магазина на Првом.

Србија, иначе, има мали проценат заштићене територије, мање од осам одсто. Ово би било прво заштићено подручје уз Велику и Јужну Мораву.

Специфично је јер већ насељено и донекле измењено, али и даље има вредне природне карактеристике, велики број заштићених и ретких врста. Уз то има и занимљиве геолошке вредности.

Сталаћка клисура са Великом и Јужном Моравом чини еколошку кичму Србије, напомиње Секулић.

Због природе овог подручја не би била нужна строга заштита која би ограничавала активности људи.

Суштина је да се омогући одрживи развој. У конкретном случају то би значило развој многих делатности, попут туризма, што би било од помоћи и тамошњем становништву.

Прва иницијатива за заштиту овог подручја била је покренута још 2013. године, али је негде застала. За сада постоји позитиван наговештај из општине Ћићевац.

„Локални планови већ препознају вредности тог подручја, па то чини реалним очекивање да би се ускоро могло кренути у поступак заштите", каже Горан Секулић.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару