Колико знамо о заштићеним природним подручјима Београда

Млади не знају много о заштићеним подручјима у Београду, показала су најновија истраживања. Ученицима је показано пет фотографија значајнијих заштићених подручја, само нека су препознали.

Ни студенти Шумарског факултета не знају баш сва заштићена природна добра у Београду, кажу професори.

Има их 45 и подељена су у три категорије: предели изузетних одлика, споменици природе и заштићена станишта. Прва датирају из 1949. године, када је и почела законска заштита.

„Процењујемо природне вредности на основу критеријума који су постављени у нашем Закону о заштити природе, а то су – аутохтоност, реткост, репрезентативност, посебне врсте", изјавила је Драгана Остојић из Завода за заштиту природе Србије.

У Београду се 20 одсто зелених површина сматра заштићеним природним добром, а предњаче споменици природе.

Готово сви знамо да су природна добра Космај, Авала, Велико ратно острво, Кошутњак и Звездарска шума. Међу њима су и миоценски спруд Ташмајдан, храст на Цветном тргу, заштићено станиште гљиве на Ади Циганлији.

Јавном предузећу „Србијашуме'' поверена је брига о 5.000 хектара заштићених шума у Београду.

„Појединци и шира јавност могу да допринесу тако што ће водити рачуна, да не уништавају биљне врсте, заштићене биљне врсте, ту смо ми увек да пружимо неопходну едукацију посетиоцима у заштићеном подручју, али и шире. Затим, да не ложе ватру на местима где то није дозвољено, и не остављају смеће за собом", рекла је Адиба Џудовић из ЈП „Србијашуме".

Истраживање Центра за креирање политика и стратегија показало је да млади нису упознати са начинима како и сами могу да се ангажују у заштити природе у свом окружењу. Последњих година ученицима је привлачна Ботаничка башта, а обилазе и арборетум Шумарског факултета.

„Наравно, тај простор је отворен за грађанство, јако смо поносни што се у оквиру тог арборетума одвијају посебно врсте едукативних радионица", рекла је Невена Васиљевић са Шумарског факултета.

Природна добра од локалног значаја проглашава Секретаријат за заштиту животне средине, пошто Завод обави истраживање. Неопходно је да се обавести и надлежно министарство. У таквом једном поступку, који може да траје и неколико година, јесте и форланд леве обале Дунава.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару