Читај ми!

Петарде, глад, хладноћа убијају животиње – како да им помогнемо да презиме

Хладно време није опасно само за људе, већ и за животиње. Многи желећи да помогну смрзнутим четвороножним пријатељима позивају један број. Кога зову у помоћ?

Патке у тржном центру, петао у парку, зец на тераси и хрчак у бунару, само су неке од животиња које су, протекле године волонтери Animal Rescue Serbia (ARC) 2021. године евакуисали. Александар Гаврић из организације ARC каже да први снег за спасиоце животиња значи и више позива за прву помоћ.

„Дефинитивно је теже за животиње када је хладно време и снег. Треба их нахранити, бринути о њима, омогућити им склониште. Зову нас људи и сада, чак можда и више него иначе, јер је сада животињама теже, па људи више хоће да помогну“, каже Гаврић.

Када их треба звати

На питање које су најчешће ситуације у којима АРЦ може да реагује и помогне, Гаврић одговора да грађани често зову из различитих разлога, јер је њихов телефон доступан 365 дана, од 8 ујутру до 10 увече.

„Зими и празницима, када се многе службе или организације не јављају на телефон, увек смо доступни. Треба нас звати у ситуацијама које су ризичне за људе: ако животиња упадне у шахт или бунар, заврши на крову или дрвету. За све остало могу и други да помогну“, објашњава Гаврић. 

Њихов телефон зазвони 50-ак пута дневно, а неретко се деси да не помажу само животињама.

„Чак смо имали ситуацију да смо човека вадили из бунара. Почео је сам да спасава животињу, пре нас, па смо чак и пре ватрогасаца стигли“, прича Гаврић.

Позив за волонтере 

Говорећи о волонтерима њихове организације, каже да њих никада није довољно.

„Позивамо грађане да дођу и да нам придруже: неко може бити спасилац, неко може помагати у рехабилитационом центру, неко може да помогне око прикупљања хране: у току је акција где сакупљамо храну за напуштене животиње“, наводи из организације Animal Rescue Serbia Александар Гаврић.

Додаје да се труде да помогну колико могу, али да има ситуација када не могу да изађу на терен.

„Ипак, грађани треба да схвате да смо сви ми волонтери. То радимо потпуно бесплатно. Спасавамо све врсте животиња: домаће, дивље, власничке или без власника“, наводи Гаврић.

Не бацајте петарде

Говорећи о утицају петарди и пиротехнике на животиње, Гаврић наводи да, на пример, за Нову годину пси умиру од страха од тих петарди, те да за то људи не знају.

„И пси у становима од страха од буке једноставно страдају. Апел да смањимо број петарди колико год је могуће, јер то наше кратко задовољство некога кошта живот“, закључује Александар Гаврић.

АRC и у 2022. години остаје верна мисији да животињама спасава живот.

Око 40 волонтера свакодневно о њима брине у београдском рехабилитационом центру.

Грађани им могу помоћи, не само као волонтери или донатори, већ и тако што ће удомити животињу која је захваљујући овој организацији добила другу шансу за живот.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару