Читај ми!

Смрад у Београду – колико смо сами криви и зашто толико много дугујемо Сави и Дунаву

Протеклих дана, док није дунуо ветар, непријатни мириси осећали су се у многим деловима Београда, а то није типично за ово доба године. Градски завод за јавно здравље од надлежних инспекција није добио налог да испита узроке, али надлежни су спекулисали да је реч о канализацији, која се без филтера на неколико места улива директно у реке.

Нешто више од милион становника прикључено је на канализациону мрежу у Београду. Отпадне воде, без икаквог пречишћавања, уливају се на чак 32 локације, у Саву и Дунав.

Првослав Марјановић из Института за водопривреду „Јарослав Черни" каже да непријатни мириси вероватно не долазе из Саве и Дунава, без обзира на велики број излива, јер су у питању велике реке.

„То не значи да не долази из притока, из Топчидерске реке, мањих притока које се уливају у Саву и у Дунав, који су исто тако системи који дренирају делове града који углавном нису покривени канализацијом. То становништво, у тим деловима града има водоснабдевање, и креира отпадне воде које се упуштају у те потоке", објаснио је Марјановић, гостујући у Београдској хроници.

Додаје да је реч о малим потоцима и да је могуће да су они узрок, међутим, како додаје, сматра да је у зимском периоду извор непријатних мириса ипак неког другог порекла а не из водотока.

„Пре свега ту мислим на бацање стајњака на пољоприведне површине у околини Београда. Ја нисам тих дана био у Београду па не знам каква је била актуелна ситуација у том тренутку, али око Сурчина, у ПКБ-у и тако даље се баца стајњак, и чак и при малим ветровима, то може да се осети у граду, и знамо из историје да се то догађало и раније у зимским периодима", рекао је Марјановић.

Проблем у неадекватној инфраструктури 

Каже да је загађеност река последица развоја градова у последњих стотину година који није праћен адекватним развојем инфраструктуре, канализације и процеса за третман отпадних вода.

„Мириси које осећамо су мириси наших отпадних вода, свих нас, и сигурно је да, кад имате толики број излива на једном релативно кратком потезу водотока, да то угрожава квалитет вода у водотоцима, посебно у мањим водотоцима. Сава и Дунав су, као што сам река, велике реке, прекорачења стандарда квалитета воде Саве и Дунава се редовно прате, и према подацима којима располажемо та прекорачења су углавном у домену микробилошке исправности воде Саве и Дунава, на мањим водотоцима и други параметри скачу", каже Марјановић.

Говорећи о купању у београдским рекама, додаје да некада њихова загађеност може бити проблем за кожу, док се живи свет у њима може прилагодити новонасталој ситуацији.

„Ми дугујемо Сави и Дунаву много. Они нам пружају услугу прикупљања, делимичног процесуирања и трансфера загађења које ми у њих упуштамо – и то бесплатно", истакао је.

Марјановић каже да водоснабдевање Београда у овом тренутку није угрожено, захваљујући технологији пречишћавања и да је вода за пиће у Београду исправна.

„То не значи да, ако наставимо овако да се понашамо, ако не градимо постројења за пречишћавање вода, убудуће не можемо очекивати да и то не буде угрожено, поготово што се загађење повећава, становништво расте, индустрија расте...", додао је Марјановић.

Истиче да је цена воде у Београду релативно ниска и да не покрива основне трошкове третмана.

Вода за пиће нам је квалитетна и јефтина 

„Цена воде би требало да буде око 1,5 евра по кубном метру, а она је сада испод 70 центи", каже Марјановић.

У плану је изградња колектора, који би на једно место требало да прикупе сву отпадну воду, а онда да се у фабрици воде пречисте.

„У току је пројекат за прикупљање и повезивање неколико канализационих система у Граду Београду, поготову у централном делу града, и повезивање на централни систем за третман отпадних вода у Великом Селу. Пројекти су у фази израде, и очекује се да се са изградњом крене у што скорије време", рекао је Марјановић и додао да процењује да период до пуштања постројења у рад не може бити краћи од пет година, после чега ће се стање поправити.

Не жели да говори о кривици због актуелног стања загађености вода, али каже да „смо сви криви" уз наду да ће Београд бити скинут са мапе главних градова Европе који немају уређај за пречишћавање воде.

понедељак, 09. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару