Читај ми!

Заштићене врсте не смеју се гајити, упркос огласима за продају семена - казна од новчане до затворске

Наталијина Рамонда, Панчићева оморика, жута линцура, степски божур, локвањи, златни љиљан... То су све заштићене биљне врсте у Србији. Заштићене су јер су угрожене. Не бисте смели да их гајите ни у кући ни у дворишту. Међутим, упркос томе, семе можете лако да пронађете на интернету. Закон је толико строг да можете да завршите и у затвору ако га купите и посадите.

Оглас гласи - „Продаје се Рамонда, законом заштићена врста у нашој земљи, 250 динара, 25 семенки“.

Било је заинтересованих, па је сада више нема на залихама. Реч је о култивисаном семену, које је је увезено из Немачке, није сакупљано у дивљини.

У Заводу за заштиту природе кажу да на основу фотографије не може да се утврди да ли је у питању биљка из природе, или је одгајена из семена узетог са природних станишта, али свакако, њихово сакупљање из природе и гајење у приватним колекцијама - законом је забрањено. И не само Рамонде.

Правилником о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива, обухваћене су 2.633 врсте. За то што се оглашава продаја тих врста, стручњаци имају објашњење.

„То нам све говори о некаквим илегалним активностима, односно ове биљке не би смеле да се сакупљају из природе, али не би смела да се сакупљају ни њихова семена без дозволе Министарства за заштиту животне средине, а на основу мишљења Завода за заштиту природе Србије.", рекао је Томица Мишљеновић са Биолошког факултета.

На основу мишљење Завода, надлежно министарство може да да дозволу научним организацијама за прикпљање семенског материјала у истраживачке сврхе.

Међутим, наши истраживачи избегавају такве експерименте, уколико нису заиста неопходни, да се не би угрозио опстанак биљке у природном станишту.

Физичка лица не могу добити дозволу уколико нису укључена у пројекте институција. На интернету се, кажу стручњаци, често појављују огласи о продаји заштићених врста.

„Може се десити да трговци продају неке сродне врсте или чак и несродне, па вас просто обмањују да купујете семе ретке и те угрожене врсте. Често напомињу да је семе прикупљено из расадника или су биљке гајене у контролисаним условима, а то је ретко", додао је Мишљеновић.

Увоз заштићених врста је још компликованији и прописан посебним актима, јер неке врсте су и под међународном заштитом, на основу Цитес конвенције. Сваки увоз и извоз морају бити одобрени дозволама, потврдама и сертификатима.

Регулисана је и размена између ботаничких башта па је и за то неопходна одређена документација. Када добије сазнања о продаји заштићених врста, Републичка инспекција за заштиту животне средине предузима мере у складу са својим овлашћењима.

Законом је предвиђена и казна за физичка лица - од 50.000 до 150.000 динара или казна затвора до 30 дана, јер је реч о више прекршаја. За правна - до 2.000.000 динара.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару