Читај ми!

Фотографије Амазоније као документ одсуства савести бахатог човечанства

Пројектом-изложбом „Амазонија“ у Риму, светски познати фотограф Себастијао Салгадо и коауторка Леила Делуиз Ваник желе да едукују публику о очувању и заштити најстарије и највеће биљне формације на земљи - Амазонске прашуме.

Себастијао Салгадо уметничким фотографијама и Жан Мишел Жар музиком инспирисаном аутентичним звуцима амазонске прашуме, стварају иконографску химну екосистема чији снажан крик позива на одбрану Амазоније – зеленог бедема планете.

Велике фотографије су у тамном простору бесконачног лавиринта како би се пажња посетилаца фокусирала на савршену лепоту наслеђа биоразноликости којој прети нестанак.

Салгадо је шест година неуморно фотографисао Амазонију користећи све перспективе, највише птичију, да би публици приближио енормну прашуму, али веома крхку, јер савремени уљез – човек, непрестаном сечом дрвећа и климатским променама постаје извршилац убиства с предумишљајем.

„Наш циљ је да укажемо на то колико је Амазонија фундаментална за цео свет и сходно томе да посетиоци схвате, на прави начин, њену неопходност, а тиме и потребу да се заштити. Надамо се да ће пројект успоставити успешну комуникацију и пренети наше поруке о том колосалном, есенцијалном, делом још нетакнутом простору, који је 14 пута већи од Италије“, наводи аутор изложбе, фотограф Себастијао Салгадо.

„Овом поставком социјално ангажована фотографија коначно има праву примену. Фотографија је најконкретнији документ о стању човечанства у свету. Надам се да ће Амазонија бити спасена, да неће успети да је униште и да ће Салгадов рад допринети да се сачува снага ове природе“, истиче Оливиеро Таоскани, фотограф.

Албум фотографија домородаца сведочи о опасности од истребљења због уништавања њихових станишта и извора хране. Најугроженији су, такозвани, неконтактирани – племена која живе потпуно изоловано од остатка света.

Заједничка опасност присилила је некадашње смртне непријатеље да закопају ратне секире, и верујући у чуда. Вербалном борбом покушали да спасу свој дом и наш извор живота.

Ако су прашме биле пре цивилизације, а пустиње после – негативан еколошки низ се наставља. Амазонија сваким даном представља све мања плућа Земље, а све већи одраз одсуства савести бахатог човечанства.

понедељак, 09. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару