Читај ми!

Ајкуле, морски коњиц и јегуље живе у реци Темзи, показују анализе зоолога

Лондонско зоолошко друштво спроводи најсвеобухватније истраживање Темзе још од педесетих година. Према овој најсвеобухватнијој анализи, од када је Темза проглашена биолошки мртвом пре 70 година, утврђено је да ову реку у плимском делу настањују морски коњици, јегуље, фоке и ајкуле.

Осим охрабрујућих налаза да Темза није биолошки мртва, научници Зоолошког друштва Лондона, који изводе истраживања, упозоравају да је 153 километра плимског дела реке угрожено због пораста нивоа нитрата који је последица испуштања индустријског отпада и канализационе мреже у Темзу.

Ниво воде и температура такође расту као резултат глобалног загревања. У просеку, летње температуре у горњем плимском делу Темзе су се повећавале за 0,19 степени Целзијуса годишње од почетка века, наводи се у извештају.

Истичу се и велике размере загађења Темзе пластиком. Хиљаде пластичних боца, влажне марамице и остали пластични отпад представљају разлог за озбиљну забринутост.

Једна гомила влажних марамица на току Темзе код Барнса порасла је за 1,4 метра од 2014. године и покрива површину од 1.000 квадратних метара.

„Ови производи, од којих многи садрже пластику, физички мењају обалу дуж Темзе стварајући велике гомиле густо набијеног седимента“, наводи се у извештају.

Густина микропластике пронађене у Темзи износи око 19,5 по кубном метру, а микропластика тече низ реку брзином до 94.000 комада у секунди, процењује се у извештају.

Живот се вратио у Темзу

Зоолошко друштво Лондона је користило 17 различитих индикатора за процену здравља природног окружења Темзе. Наглашен је и позитиван утицај напора за очување, као што је резерват Салт флит флатс (Salt Fleet Flats) у близини ушћа Темзе на њеној јужној обали.

Станиште блата и сланих мочвара створено је 2016. године и дом је великог броја птица мочварица.

Међу разним животињским врстама које су зоолози открили у Темзи су и морски коњици, па чак и више врста ајкула.

Последње пребројавање је показало да је било око 900 лучких фока и 3.200 сивих фока. Откако су истраживања почела 2003. године, дошло је до јасног и сталног повећања популације обе врсте фока на ушћу Темзе.

Међутим, број риба је опао од деведесетих, а научници за заштиту природе кажу да су потребна даља истраживања како би се утврдио узрок.

Плимски део Темзе станиште је више од 115 врста риба, 92 врсте птица и окружен је са око 600 хектара слане мочваре, која је кључно станиште за читав низ дивљих животиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару