Читај ми!

Лаванда ће унети мирис Медитерана у ваш дом, благотворно деловати на ваш сан и кожу

Мирис Медитерана лако можемо унети у свој простор. Довољно је да имамо лаванду. Поред тога што меди, па је пчеле обожавају, од лаванде се поред мирисних букета може направити домаћи чај, као и уље за масажу и негу лица.

Обожавана као цвет, лаванда која због свог изгледа и мириса делује релаксирајуће на наш организам, одличан је природни освеживач простора, а растерује и неке инсекте, пре свега крпеље и мољце. Лаванда је позната и као лековита биљка.

Лаванда припада породици ароматичних биљака као што су оригано, тимијан, мента, и може се, као и те биљке, користити у исхрани. Салатама, супама, разним другим јелима, џемовима и меду додају се листови и цвет.

Поред тога што меди па је пчеле, а и бумбари и лептири, обожавају, од лаванде се поред мирисних букета може направити домаћи чај, као и уље за масажу и негу лица.

Бербу лаванде је најбоље започети када пчеле престану да лете око њених цветова јер то значи да је цветање завршено.

„Лаванда је иначе врло лековита биљка. Треба да искористите сезону њеног цветања и да је у пуном цвету уберете, осушите и користите било као чај, који фантастично делује на несаницу и помаже људима да лакше утону у сан. Поред тога, изузетно благотворно делује на нашу јетру. Људи који имају оболелу јетру требало би да мешају лаванду са смиљем, рецимо, или са питомом наном“, наглашава Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Али лаванда може да се користи и првенствено је позната по употреби у козметици, додаје Антонијевић. Свако може да направи врло једноставно уље лаванде, односно уљани мацерат.

„Потребно је да искидати врхове цветића, да их просушите, у танком слоју на неком папиру или столњаку на промајном месту да их држите четири до пет дана да изгубе влагу. Онда растресито напуните теглу тим цветовима и сипате носеће уље. Сачекајте око сат времена да лаванда попије мало тог уља, па после сат додајте још уља које треба да буде бар један прст изнад лаванде. Онда ту теглу добро затворите и држите на тамном месту 30 или 40 дана, што би било идеално. После процедите и чувајте у добро затвореним флашицама од тамног стакла“, објашњава народни травар.

Могу се користити различита уља – хладно цеђено екстра девичанско маслиново уље, бадемово, светло сусамово и хладно цеђено сунцокретово уље. Уколико овај мацерат желимо да користимо за масажу, треба имати у виду да се маслиново уље слабије размазује од бадемовог које је неутралног мириса па лавандин мирис долази до изражаја, али оно је и најскупље.

„Када ово уље процедите, у њега можете да додате и неколико капи есенцијалног уља лаванде. Било да је у питању зрела кожа, било да је у питању проблематична кожа, јер лаванда добро помаже код проблема као што су акне, бубуљице итд. То што остане од цеђења уљаног мацерата није више за употребу и то се баца“, напомиње Момчило Антонијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару