Представљени ајфони 16 – на крилима генеративне вештачке интелигенције, ново дугме, Епл интелиџенс и још много тога

Технолошки гигант „Епл“ представио је „ајфон 16“, прву генерацију свог телефона направљеног и осмишљеног да интегрише све своје системе са генеративном вештачком интелигенцијом.

Основни модели „ајфона 16“ (екраном дијагонале од 6,1 инча) коштаће 799 долара, а „16 плус“ (6,7 инча дијагонала) 899 долара. Оба са 128 гигабајта меморије. Биће доступни у пет боја – црној, белој, розе, светло плавој и боји лазулита.

Цена „ајфона 16 про“ (6,3 инча дијагонала) почиње од 999 долара, док ће „16 про макс“ коштати од 1,199 долара. Основни модели су са 128 гигабајта меморије, а могу да иду и до једног терабајта.

Сви модели биће у продаји од 20. септембра.

Телефони су опремљени новим А18 чипом високих перформанси са већом снагом потребном да процесуира све могућности вештачке интелигенције (ВИ) и 30 одсто је бржи од чипа у „ајфону 15“.

У себи имају побољшану технологију за снимање и фотографисање, која укључује и камеру од 48 мегапиксела, камеру ултрашироког угла и редизајнирану апликацију за фотографисање интегрисану са ВИ.

Нови „ајфони“ имају и ново дугме Контрола камере које омогућава покретање камере, прављење фотографије или снимање видео-материјала.

У „Епловом“ калифорнијском седишту у Куптертину нови модели су синоћ представљени на церемонији "It’s Glowtime", алудирајући на нови изглед гласовне помоћнице Сири, која је сада појачана вештачком интелигенцијом и док је активна производи „елегантно сјајно светло“ на ивицама екрана.

Генеративна ВИ – унапређена Сири, сумаризација порука, прављење емоџија

У жижи интересовања „ајфона 16“ је „Епл интелиџенс“ – платформа вештачке интелигенције коју је компанија представила у јуну и која ће бити део предстојећег iOS 18 софтвера. Годинама већ, „ајфони“ користе ВИ, још од увођења Сири 2011. године.

Епл интелиџенс“, међутим, заснива свој рад на генеративној вештачкој интелигенцији, софистициранијој верзији која ствара нови садржај заснован на великим сетовима података.

Један од примера је унапређена Сири интегрисана са софтвером ChatGPT. Она укључује „богатије способности за разумевање језика“ па ће виртуелна помоћница моћи да „разуме чак и кад корисници не изговарају лепо речи и моћи ће да упркос томе разуме контекст“.

У оквиру нове платформе налазе се и алати који омогућавају преправку, проверу и сумаризацију текста у свим апликацијама (како ајфоновим тако и апликацијама трећих лица), као и нову апликацију Image Playground која може да се користи засебно или у оквиру других, попут апликације Поруке и омогућава стварање фотографија помоћу генеративне ВИ.

Корисници „ајфона 16“ моћи ће и да кликну и држе ново дугме за Контролу камере и активирају опције ВИ које ће им давати податке о местима где се налазе и стварима око њих, попут радног времена и рецензија ресторана близу којег су.

Осим тога, корисници ће уз помоћ „Епл интелиџенса“ моћи да стварају сопствене емоџије тако што укуцају текстуалне промптове, а моћи ће и да добију сумаризацију порука на имејлу.

Бета верзија „Епл интелиџенса“ биће на располагању у софтверском ажурирању iOS 18.1 у октобру, око месец дана након што 16. септембра буде пуштен iOS 18, саопштила је компанија. Осим корисника „ајфона 16“, платформу генеративне ВИ ће моћи да користе и они који имају „ајфон 15 про“, „15 про макс“, „ајпедове“ и „мекове“ са чиповима М1.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару