Читај ми!

Ко има пса мора да брине о њему, али и о свим људима у окружењу

Готово да нема зграде у Београду без паса. Кућни љубимац захтева време и бригу, као и сваки други члан породице. Али зашто онда неки за дететом почисте, а после шетње пса оставе неред.

Шест паса двадесетдвогодишња Дејана Јовићевић је пронашла на улици и удомила у свом стану. Студент је Ветеринарског факултета и о свим својим љубимцима брине се подједнако, негује их, храни, по потреби лечи и свакодневно шета.

„Сваку површину на коју ми излазимо ја сматрам својим двориштем и као што бих чистила моје двориште, јер не желим да се у њему налази измет од животиња, тако и кад изађем у парк чистим за њима. То би требало сви да раде, да би било лепше окружење и друго, да људи који не воле животиње имају мање примедби за нас који их волимо и имамо“, наглашава Дејана Јовићевић, студеткиња Ветеринарског факултета.

Иако Дејана брине о томе како се њени пси понашају на сваком месту, ипак наилази на комшије којима сметају. Неки се плаше док их не упознају, а други сумњају да ће остати неред иза њих.
Каже да је то много и не чуди, с обзиром на то да и она често виђа друге власнике паса који су неодговорни и према псима и према животној средини.

„Покупи - да те се пас не стиди“

Чистачи „Еко патроле“ у Старом граду свакодневно покупе око 30 килограма псећег измета.

„Иако чистимо сваки дан, за 'Еко патролу' општине Стари град увек има посла јер несавесни власници не чисте за својим кућним љубимцима. Оне које смо до сад приметили, углавном брзо побегну са 'места злочина', сагну главу и продуже даље“, открива Предраг Серафимовић, из „Еко патроле“ ГО Стари град.

У граду су захваљујући иницијативи Удружења за спасавање животиња недавно осванули и билборди на којима пише „Покупи – да те се пас не стиди“.

„Идеја је да једноставно скренемо пажњу грађанима који не скупљају измет за својим кућним љубимцима, да их мало опоменемо, да мало размисле о томе, јер то не прија неком другом када стане у тај измет. Све то радимо захваљујући друштвено одговорним компанијама које су разумеле такве ствари и зато су толки билборди по граду. То је један од начина да скренемо пажњу грађанима“, објашњава Александар Гаврић, из удружења "Animal rescue".

Ако не постоје навике, постоји закон

Готово да нема зграде у Београду без паса. Кућни љубимац захтева време и бригу, као и сваки други члан породице. Али зашто онда неки за дететом почисте, а после шетње пса оставе неред.

„Једноставно, људи немају још увек ту неку навику. Сматрају да је то нешто што пси генерално раде и сад што бих ја морао да идем да склањам. Или се воде оном филозофијом, 'Ево, видиш колико овде још има људи који имају пса и нису почистили, па што бих ја'“, наводи психолошкиња Ана Андонов.

Ако не постоје навике, постоји закон. За овакав облик немара, власници паса ухваћени на делу платиће казну у износу од 10.000 динара.

Да ли су надлежни дигли руке

У скоро свим јавним парковима постоје кутије предвиђене за кесе које могу да послуже ако власници пса нису понели кесу од куће. Ипак, нисмо пронашли кесе у тим кутијама. Да ли су се потрошиле или су и надлежни дигли руке, није најјасније.

Било како било стручњаци кажу псећи измет није добар ни за биљке, а камоли за људе – те је нарочито важно да га нема у парковима у којима се играју и деца.

Ко има пса, мора да брине о њему, али и о комшилуку и свим људима у окружењу.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару