Читај ми!

Како ће Новосађани који реше да купе бицикл, уштедети 10.000 динара

Годину дана живота са короном учинило је да никада више нисмо говорили о здрављу, исхрани, вежбању, боравку у природи. Чини се да смо почели да мењамо и приоритете, па су многи, уместо вожње аутобусом или колима, одлучили да пешаче или возе бицикл.

Нови Сад је први град у Србији који ће почети са реализацијом субвенција за куповину бицикла. 

До идеје се дошло захваљујући иницијативи цивилног сектора и невладиној организацији, која је тражила да власти помогну грађане при куповини бицикла.

Субвенцијом у износу од 10.000 динара, град промовише заштиту животне средине, а и утиче на већу физичку активност грађана.

„Као узор су нам послужиле колеге из региона. У Подгорици је спроведена слична акција и исто тако у Скопљу", рекла је, гостујући у Јутарњем програму, Мира Раденовић, чланица Градског већа задужена за имовину, имовинско-правне послове и заштиту животне средине Новог Сада.

Додала је да ће се акција обављати континуирано, и да је у првој фази град Нови Сад, определио осам милиона динара.

„Градоначелник је најавио да у ребалансу можда добијемо још средстава. То је нешто мање од хиљаду бицикала", рекла је Раденовићева, и додала да је од документације за конкурисање за субвенцију за куповиму бицикла, потребна фотокопија личне карте, изјава о томе да конкурише само један члан домаћинства, пријавни формулар и број рачуна у банци.

Документација се шаље онлајн, а сви детаљи ће бити на сајту градске управе.

Конкурс се отвара крајем марта и у припремној је фази. 

Бициклизам и квалитет ваздуха 

„У Новом Саду се више од 15 година спроводи мониторинг квалитета ваздуха, а од 2016. го 2020. године, испуњено је више 90 одсто мера из Плана о квалитету ваздуха", изјавила је Раденовићева.

Додаје да је у том периоду, захваљујући мерама међу којима је и промоција алтернативних видова превоза, детектовано смањење концентрације загађујућих честица у ваздуху.

Нови Сад као равничарски град је погодан за бициклизам, и има више од 100 километара бициклистичких стаза.

Раденовићева најављује изградњу нових и реконструкцију постојећих стаза.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи