Велике мачке обележавају свој дан, тигрови и даље на ивици опстанка

Светски дан тигрова обележава се сваког 29. јула од 2010. године, са циљем да се укаже на степен њихове угрожености. Статистика показује да је број тигрова, од почетка 20. века опао за чак 95 одсто.

Основни фактори угрожавања тигрова су лов, пошто на црном тржишту и даље постоји потражња најпре за крзном тигрова, и уништавање њихових станишта, што касније доводи и до фрагментиране популације. 

Број једински ове дивље животиње задивљујуће лепоте у двадесетом веку је смањен за невероватних 95 одсто, што показује колико је важно радити на очувању тигрова.

Бројне међународне организације за заштиту животне средине, међу њима и Светски фонд за заштиту природе (WWF), на данашњи дан, позивају све да има се придруже у упознавању ове величанствене животиње, и да учествују у аквијама заштите.

Циљ WWF je да се удвостручи број дивљих тигрoва на више од 6.000 до 2022. године, која је иначе кинеска Година тигра.

Добре вести су да је последњих година приметан пад опадања броја тигрова на међународном нивоу, захваљујући преданијим акцијама, али како у WWF упозоравају, пред човечанством је на том пољу још много посла. 

Последњих година рад на очувању и посвећеност разних влада зауставио је пад глобалног броја тигра. Али ту треба још пуно посла.

Некада је већи део територије Азије био насељен великим бројем тигрова. Данас драстично смањена популација насељава изоловане шуме и травњаке у 13 држава.

Као врхунски предатори, тигрови помажу у очувању одрживости екосистема. Без довољно тигрова, биљоједи се могу неконтролисано размножавати и тако утицати на природну равнотежу.

Локални становништво у регијама где живе тигрови, такође зависе од здравог природног окружења, имајући у виду ресурсе воде и хране, па је јасно да велике мачке имају велики значај и за одрживо функционисање људских заједница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи