Мрави непогрешиво умеју да „намиришу“ непријатеља

Док су људски односи вишеслојна и комплексна ствар, и бескрајни извор за истраживања и дебате, за скромне мраве ствари су прилично једноставне – код њих је све, када је пријатељство у питању, може се рећи – или црно или бело.

Истраживање објављено у Журналу за експерименталну биологију сугерише да мрави одређују да ли је други мрав, кога сретну на путу, пријатељ или непријатељ на основу тога како се одређени хемијски маркери декодирају у њиховом мозгу. 

То је кључни фактор на основу којег мрав одлучује да ли креће у борбу или се одлучује за мирне односе.

Научници сматрају да је овакво препознавање од кључне важности за бића која живе у колонијама. Такав механизам је, објашњавају истраживачи, „уграђен“ у мрављи ДНК.

„Мрави су једна од највећих прича о успеху у еволуцијској биологији, захваљујући њиховом напредном организацијском понашању и сложеним друштвеним интеракцијама“, објашњава биолог Лоренс Цвибел.

Годинама су истраживачи сматрали да мрави имају специфичне хемијске маркере који играју кључну улогу у њиховим интеракцијама. Оно што је научнике током новијих истраживања изненадило је то што мрави, не само да имају ове маркере већ да су врло прецизни у декодирању намера друге јединке и да могу да изазову различито понашање, међу којима је и агресивност.

Дакле, мрав среће другог мрава, декодира хемијска једињења која су код њега присутна и доноси брзу, али тачну одлуку – или ће се борити или ће упутити добродошлицу новопридошлом мраву.

Овакав систем закључавања истраживачи су проучавали код мрава из девет различитих колонија на Флориди.

Закључили су да је подразумевано понашање једног мрава мирољубиво, и да су по дефиницији отворена бића склона прихватању. Механизам за активирање агресивности се „укључује“ у посебним ситуацијама.

„Прихватање пријатеља и одбијање непријатеља једна је од најважнијих одлука које мрав мора да донесе. Наше истраживање открива да, уколико не постоји јасна и недвосмислена претња, мрави вероватније прихватају друге него што ће одговорити агресивношћу. Овај процес је можда допринео еволуцијском успеху ових инсеката“, објаснио је водећи аутор студије Стивен Фергусон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи