И етан и пропан из Црвеног мора загађују атмосферу

Значајне количине етана и пропана које долазе са дна Црвеног мора загађују атмосферу истом брзином као и гасови који настају због производње и употребе фосилних горива у земљама које га окружују.

Гасови који излазе из вода Црвеног мора које је окружено летовалиштима и лукама неколико земаља, укључујући Египат, Израел, Јордан и Саудијску Арабију – мешају се са гасовима из индустријских постројења и транспорта и додатно доприносе загађењу и нарушавају здравље људи.

На Блиском Истоку се налази више од половине светских резерви нафте и земног гаса, а захваљујући интензивној експлоатацији фосилног горива овај регион у атмосферу испушта огромне количине загађујућих издувних материја.

Међутим, током експедиције коју су истраживачи са Института за хемију „Макс Планк“ предузели 2017. године око Залива, примећено је да су нивои етана и пропана у ваздуху на северном делу Црвеног мора и до 40 пута виши од предвиђених, чак и када се у обзир узму сви потенцијални извори емисије коју производи човек.

Тим је анализирао могуће изворе емисије гасова, укључујући саобраћај, пољопривреду, сагоревање биомасе и производњу која генерише стварање угљоводоника. Дошли су до неочекиваног закључка да два гаса сигурно допиру са морског дна и да их морске струје померају ка површини где се мешају са, пре свега, азот-оксидом који се у великим количинама емитује из индустријских постројења.

Једињења која настају у тим процесима изузетно су штетна по здравље људи, показало је истраживање објављено у часопису Нејчер.

„Морам признати да сам и сам био изненађен овим резултатима“, наводи водећи аутор студије, Ефстратос Бурсукидис за АФП.

„Провели смо скоро две године радећи на овим налазима како бисмо поуздано доказали да гасови настају нека два километра испод морске површине“, додаје Бурсукидис.

Тим је израчунао да је стопа испуштања етана и пропана „упоредива по запремини“ са стопом угљоводоника који настаје у неколико држава извозница нафте, као што су Уједињени Арапски Емирати или Кувајт.

Ситуацију додатно погоршава загађење азот-оксидом који производи велики број танкера који плове кроз Црвено море, које је и иначе један од најпрометнијих морских путева на Земљи. Научници страхују да ће ситуација бити све гора, с обзиром на то да се бродски саобраћај из године у годину увећава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи