Правило мања брзина – мање загађење у Србији не важи

Према најновијим студијама немачких универзитета, ограничавање просечне брзине у градским центрима на 30 километара на сат смањиће загађење за 40 одсто. Ова мера треба да буде усвојена до 2025. године, када се претпоставља да ће улаз у град бити дозвољен само хибридним и електричним возилама. Међутим, код нас ни ова мера у садашњем тренутку не би имала ефекта, поручују стручњаци.

Смањење брзине у Европи не ограничава се само на центар града. У Холандији ће се, на пример, смањити и максимална брзина на ауто-путевима како би се умањила емисија штетног азот-оксида.

Холандски премијер Марк Руте објавио је да ће на многим државним ауто-путевима уместо досадашњих 130 километара на сат, максимална брзина бити ограничена на 100 километара на час.

„Ово је неопходна мера. Ми не можемо очекивати да се клима промени, ми морамо мењати климу и утицати на њу. Зато су ове мере неопходне“, објаснио је Марк Руте, холандски министар екологије.

Код нас би смањење брзине у центру изазвало контраефекат, кажу стручњаци. Са већине дизел- возила скинути су ДПФ филтери и катализатори и ако би они ишли спорије загађење би било веће.

„Скоро 50.000 возила ушло је у Србију за првих пет месеци, а негде 65.000 за половину године. Мислим да је тужан податак да је преко 85 одсто тих возила евро 3 и евро 4 која су одавно забрањења у Европи“, истакао је Милош Петровић, председник Удружења увозника аутомобила Србије.

Мере о смањењу максималних брзина уследиле су након одлука врховних судова Холандије и Немачке, из маја, у којима се наводи да правила влада те две земље о давању дозвола за пројекте који емитују азот-оксид крше законе Европске уније у области заштите животне средине.

Одлука суда довела је до замрзавања дозвола за многе грађевинске пројекте у овим земљама.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи