Ово вероватно нисте знали о игуанама

Ако нисте херпетолог, можда не знате пуно о игуанама. Ова занимљива бића су врло прилагодљива, сложене природе и карактера али и предмет бројних заблуда. Насељавају различита станишта, укључујући тропске шуме и сушне пустиње.

Вероватно вам је напознатија зелена игуана, која је најчешћа и најраспрострањенија врста игуана у Америци. Једна од мање познатих је велика кајманска игуана, најтежа од свих представника своје врсте. Спада у угрожене врсте и њихов број је у константном опадању. На свету постоји чак 35 различитих врста игуана. 

Игуане воле да се сунчају. Као и сви гмизавци, хладнокрвне су и смањене температуре их уводе у хибернацију. Некада се током зиме, деси да због укочености услед хладноће, игуане буквално падају са дрвећа.

Игуане користе свој реп за равнотежу током кретања али и у самоодбрани. Када наиђе на непријатеља, игуана ће га одвратити и збунити јаким ударањем репа. Понекад се деси да се реп у тим ситуацијама откине, али наравно, касније поново израсте.

Такође, ако непријатељ покуша да прогута односно поједе игуану, она ће му то отежати опет помоћу репа, који је пун шиљака.

У зависности од ситуације, али и расположења, игуане које живе на Фиџију способне су да мењају боју коже из зелене у различите нијансе плаве, сиве и црне... Кожа им је толико фотосензибилна да њени различити делови могу имати различите боје у истом тренутку.

Треће око главу чува 

Док се многе игуане радо задржавају на сувом земљишту или бораве у сеновитим деловима дрвећа, морска игуана са острва Галапагос проводи доста времена под морем. Она плива без проблема.

Осим што могу бити добри пливачи, игуане су специфичне и по томе што имају „треће око“. Тај орган се користи да упозори игуане на околне претње.

За разлику од друга два ока „треће око“ је по својој физиономији прилично једноставно и може само открити промене у светлости, али и то је довољно за избегавање предатора.

Иако делују помало статично, игуане имају сложене друштвене односе, а уобичајено је да су често заједно на једној локацији, и то у пару или чак породично. Осим тога, примећено је да су заштитнички настројене према „родбини", воле да се играју и да сарађују, односно помажу „својим ближњима“.

Можда им баш такав однос омогућава да живе релативно дуго. У зависности од врсте, игуане могу да живе од четири до 60 година. Имајте то у виду ако икада пожелите игуану за љубимца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи