Глодар стар 41.000 година откривен у Сибиру

Једна ученица открила је у пермафросту у Сибиру, очуване остатке леминга, ситног глодара, за које се процењује да су стари 41.000 година.

Ангелина Садовникова, наишла је на очуване остатке глодара из плеистоцена у Сибиру, испод једне литице. 

Животиња је пронађена је сломљеним бутним костима, кажу научници који ипак нису могли да открију како је угинула, мада су изнете теорије да је угинуо због скока са литице.

Ангелина сада има 14 година, али откриће од пре три године, тек сада поприма јаснију слику после опсежних анализа истраживања малог смрзнутог леминга чије је тело сачувано у значајној мери.

Животиња је пронађена када је девојчица са мајком пролазила поред стрме обале реке Тиректиак. Глодар је дуг свега десетак центиметара, а крзно му је врло добро очувано на леђима и по трбуху.

О открићу су обавештени професори биологије Никита Соломонов и Вјачеслав Рожнов који су започели истраживања на праисторијском глодару.

Радиокарбонском методом утврђивања старости, откривено је да је животиња живела пре више од 41.300 година.

Рендгенска анализа показала је да су све кости, укључујући и лобању, добро очуване за разлику од унутрашњих органа животиње.

У „вечитом леду“, неретко се наиђе на врло старе остатке животиња као што су мамути, вукови, пећински лавови, а проналазак леминга, такође је значајан за разумевање еволуције ове важне групе животиња у арктичким екосистемима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи