По доласку у Њујорк, Грета позива на хитну акцију

Грета Танберг, шеснаестогодишња шведска активисткиња која покушава да врати свет са руба климатске кризе, после 330 сати проведених на мору у јахти на соларни погон упловила је у њујоршку луку.

Танбергова је допутовала у Њујорк како би присуствовала самиту Уједињених нација о климатским променама. Стигла је касније него што се очекивало због проблема током пловидбе. Млада активисткиња, иначе, још од 2016. године не лети авионом у жељи да нагласи штетност емисије угљеника коју производи овај вид превоза.

Док је јахта којом је Грета допловила пролазила поред Кипа слободе, дочекала ју је флотила од 17 бродова која је на једрима имала исписане поруке којима се истиче препоручени циљ одрживог развоја који су промовисале Уједињене нације.

Поруке су позивале на борбу против дискриминације и промовисање мира, као и на смањење употребе пластике, заштите хране и воде, коришћење јавног превоза и вакцинисање деце против болести.

Снага таласа који је покренула Грета Танберг била је видљива и када ју је на обали поздравио велики број окупљених присталица. На конференцији за штампу позвала је окупљене да се уједине у борби против климатских промена.

„Морамо сви заједно да се укључимо јер ће у супротном бити прекасно“, нагласила је Грета.

Иначе, шведска тинејџерка и активисткиња је на предлог тројице посланика у норвешкој скупштини номинована за Нобелову награду за мир.

Грета је у августу 2018. године започела свој протест испред шведског парламента како би апеловала на посланике да се позабаве климатским променама. Пошто се вест о њеном штрајку проширила медијима, убрзо су јој се придружили и други студенти и ђаци широм света и тако је настао покрет „Петком за будућност“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи