Сваког минута у Амазонији ватра прогута прашуму величине три фудбалска стадиона

Разарајући пожари довели су Амазонију веома близу тачке од које нема повратка. О томе зашто ова прашума представља "плућа света" и какво је стање на терену најбоље говори 15 бројки – које нису нимало охрабрујуће.

Иако покрива само један проценат Земљине површине, Амазонија је дом за 10 одсто свих нама познатих врста, а вероватно и многих које још нису откривене, упозорава Светски фонд за природу.

Амазонска прашума се налази у Јужној Америци и покрива површину од 5.500.000 квадратних километара. То значи да се више од половине територије Земље која је под прашумом налази управо у Амазонији.

Чак 16 одсто кисеоника који настаје на копну ствара се у Амазонији.

Она покрива територије девет држава. Највећи део налази се у Бразилу (60 одсто), следе Перу (13 одсто) и Колумбија (10 одсто), док остатак деле Венецуела, Еквадор, Боливија, Гвајана, Суринам и Француска Гвајана.

У Амазонији живи 33 милиона људи, али и 390 милијарди дрвећа (око 16.000 врста дрвећа постоји у овој прашуми).

Такође, она представља дом за 420 аутохтоних врста, 40.000 биљних врста, 370 врста рептила.

Бразилски истраживачки центар је објавио да су само ове године на овој територији избила 72.843 пожара.

Статистика такође показује да је то пораст броја пожара од 83 одсто у односу на претходну годину. Такође, то је и највећи број пожара откако се мери њихов број, дакле од 2013. године.

Сваког минута због пожара нестане територија под прашумом величине три фудбалска терена!

На сателитским снимцима које је НАСА објавила може се видети размера ове катастрофе која је кулминирала ових дана и покренула протесте еколошких удружења. Добила је и политичку димензију како на домаћој сцени у Бразилу, тако и на глобалном нивоу.

Јуче је у борбу са ватром кренуло 44.000 бразилских војника. Ово је најзначајнија битка у њиховим животима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи