Корали могу настати и у лабораторији

Научници са Флориде први пут су индуковали размножавање атлантског корала у лабораторији. Исте технике раније су коришћене за размножавање 18 врста пацифичког корала, рекли су званичници.

Корали су осетљиви на велике промене температуре воде, а Флоридни гребен као и други велики гребени широм света, годинама су под притиском климатских промена, јер море расте и све је топлије.

Научници са Флориде су вештачки изазвали репродуктивни мрест угрожене врсте корала Атлантика у акваријуму.

Вест је објављена у Флоридском акваријуму у Аполо Бичу.

Експеримент је успео захваљујући „позајмљеним" лабораторијским техникама развијеним у музеју и вртовима „Хорниман" са седиштем у Лондону.

Научници планирају да искористе своју новостечену експертизу за узгајање нових колонија корала које ће једнога дана моћи да населе флоридски систем гребена. Он је један од највећих на свету, а велики део уништен је због климатских промена, загађења и болести.

„Ово је стварно будућност обнове корала на Флориди и широм света. Моћи ћемо то да учинимо за десетине врста и то ће отворити свет нових могућности", рекла је научница Кери О'Нил из Флоридског акваријума.

Сарадња Флоридског акваријума с музејом и вртовима Хорниман у Лондону око пројекта почела је 2017. када је ситуација с флоридским коралним гребенима постајала све лошије због ширења болести.

Полипи излучују калцијум карбонат испод себе и он се годинама накупља формирајући коралне гребене који служе као кључно станиште живота у тропском мору и помаже у заштити обале апсорбирајући енергију таласа од урагана и других олуја.

Корали су осетљиви на велике промене температуре воде, а угрожени су због климатских промена, јер море постаје све топлије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи