Читај ми!

Паметни телефони ће ускоро моћи да мере крвни притисак

Високи крвни притисак повећава ризик од озбиљних здравствених проблема, попут можданог удара и инфаркта миокарда, али и даље остаје недијагностикован код милиона људи. Нова апликација за Андроид телефоне способна је да процени притисак у човечјим артеријама док срце куца и обезбеди потенцијално спасоносне информације без потребе да се користи специјализован уређај.

Апликацију су развили стручњаци са Универзитета у Питсбургу, а функционише тако што комбинује бројна очитавања са акцелерометра, камере и сензора за додир који се налазе у паметним телефонима.

Уместо да морате да морају да оду код доктора или употребе посебан уређај, људи ће моћи да користе телефон у свом џепу за мерење притиска, а иновација ће бити посебно корисна у срединама где је приступ медицинској помоћи ограничен.

„У таквим срединама многи људи немају приступ уређајима за мерење притиска, редовним прегледима код доктора па чак и не знају да је то проблем. Али имају паметне телефоне“, наводи биомедицински инжењер Рамакришна Мукамала са Универзитета у Питсбургу.

Крвни притисак је уобичајено мери посебним уређајем који јастучићем стеже примарну артерију на руци, затвара је и онда постепено пушта проток крви.

Са сваким откуцајем срца, притисак се помера између контракција – систолног – и релаксација – дијастолног притиска. Систолни притисак је виши (горњи), а дијастолни нижи (доњи) од два броја у очитавању крвног притиска.

Паметни телефони не могу да зауставе и поново пусте проток крви као уобичајени уређај. Као алтернативни приступ, апликација користи силу гравитације и силу притиска прста на екран како би одредила крвни притисак.

Оно што апликацију чини паметном јесте начин на који позиционирање руке може да промени проток крви и помоћу неколико додира екрана телефона да се добије прилично тачно очитавање пулсног притиска – који представља разлику између систолног и дијастолног притиска.

„Због гравитације постоји промена хидростатичког притиска у прсту када подигнете своје руке изнад нивоа срца и користећи телефонски акцелерометар можемо да израчунамо релативну промену у притиску“, каже биомедицински инжењер Вишал Дамотаран са Универзитета у Питсбургу.

Приликом тестова на људима и упоређивања очитавања са већим базама података, апликација је детектовала промену пулсног притиска са разумном прецизношћу уз грешку до осам јединица. Са даљим усавршавањем и прецизност апликације ће се поправити.

Истраживачи признају да ће морати да раде и на „промени менталитета“ око коришћења пулсног притиска као индикатора крвног притиска, али је то тренутно најбоље решење за овакво мерење користећи мобилни телефон.

„Развој уређаја за мерење крвног притиска без манжетне који не захтева екстерно подешавање је наш коначни циљ. Такав уређај, међутим, још не постоји“, наводи се у истраживању које је објављено у часопису Scientific Reports.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи